Lubicie serek mascarpone? Ten przepis jest dla Was! 🙂
Przepis na czekoladowe brownie z serkiem mascarpone
Ocena przepisu
- (4.6 /5)
- (7 Rating)
Składniki
- 10 dag mąki pszennej
- 5 jajek
- 15 dag czekolady
- 20 dag masła
- łyżka kakao
- 150 g cukru
- 50 g zmielonych orzechów włoskich lub ciastek
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
- 1. Jajka wbijamy do miski. Miksujemy do uzyskania pulchnej masy. Pod koniec wsypujemy cukier mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- 2. W między czasie na lekkim ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą. Do miski dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz zmielone orzechy lub ciastka. Na koniec wlewamy czekoladową masę i delikatnie mieszamy.
- 3. Wlewamy do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej. Średnica 24-26 cm. Wstawiamy na 30 minut do wcześniej nagrzanego do 180′ C piekarnika.
- 4. Aby nasze ciasto po ostudzeniu było pulchne oraz zarazem wilgotne najlepiej piec je bez termoobiegu. Grzałka góra i dół załatwią sprawę wyśmienicie. Gdy już ostygnie, ubijamy śmietankę na gęstą masę
- 5. Dodajemy następnie serek mascarpone i cukier. Chwile jeszcze miksujemy i wykładamy na gotowe ciasto. Najlepiej przechowywać w lodówce.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Czekolada, Mąka pszenna, serek mascarpone
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
7 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(4.6 / 5)
5 komentarze o Przepis na czekoladowe brownie z serkiem mascarpone
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Przepis wypróbowałem, ale niestety brownie wyszło z zakalcem, raczej niejadalne 🙁
Przecież takie jest najlepsze !
A ja robiłam również z przepisu i wyszło pyszne, polecam wszystkim!! 🙂
A co zrobić z jajakami z cukrem? Przepis nic o tym nie mówi. Wylać po upieczeniu ciasta? 😉
No co ty Kaśka 🙂do ubitych jajek dodajesz rozpuszczoną czekoladę z masłem, mąkę