Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.
Kuchnia styrii
Austria może się pochwalić ciekawą i dość zróżnicowaną tradycją kulinarną. Wykwintne dania serwowane w wielkich miastach silnie kontrastują z potrawami, które jada się w górskich regionach tego kraju. Tu dominują dania proste i pożywne, a jednocześnie zachwycające wyjątkowym smakiem. Doskonałym przykładem takiej lokalnej diety jest kuchnia Styrii. Tu dominują proste przepisy, dzięki którym można wyczarować wspaniałe potrawy. Co zatem jada się w tej części kraju? Jakie produkty spożywcze są najbardziej charakterystyczne dla mieszkańców Styrii?
Styria to przede wszystkim kraina jabłek i serów. Owocowe sady można tu spotkać w wielu miejscach. Z jabłek powstają liczne przetwory, które bardzo często pojawiają się na stołach. Konfitury, soki oraz nektary są ważnymi dodatkami do wielu posiłków, a tradycyjne przepisy na sprawiają, że turystów produkty te zachwycają niezwykłym smakiem. Winnice również zajmują tu ważne miejsce, a efektem pracy na ich terenie są wspaniałe wina. Sery, które często pojawiają się jako dodatki do knedli lub innych przysmaków, to kolejny charakterystyczny składnik w diecie mieszkańców tego kraju związkowego. Wiele wspaniałych gatunków sera produkowanego na tym obszarze to efekt wypasu na styryjskich halach, który sprzyja wytwarzaniu tych tradycyjnych przysmaków.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze