Przepis polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 20 dag polędwicy wieprzowej
- 2 pomarańcze
- 1 cebula
- 1 papryka pepperoni
- biała część pora
- oliwa z oliwek
- papryka czerwona
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Polędwiczki kroimy na plastry grubości około 1 cm. Solimy, doprawiamy pieprzem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy po 5 minut z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W między czasie na tę samą patelnię dodajemy pokrojona cebulę w kostkę, 1 ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki oraz paprykę pepperoni. Chwile podsmażamy, dodajemy posiekany por. Solimy dodajemy pieprzu. Na sam koniec wyciskamy sok z połowy pomarańczy. Chwilę dusimy i zalewamy nasze mięso. Do mięsa dodajemy jeszcze sok z reszty pomarańcz. Ząbki czosnku miażdżymy i dokładamy do naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarniki do 180 ‚C i pieczemy 30 min. Pod koniec pieczenia gotujemy kaszę kuskus. Szklankę kaszy zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Połowę papryki czerwonej kroimy w kostkę i przeciskamy przez praskę do kaszy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżeczkę soli. Na bardzo lekkim ogniu przez około 5 minut gotujemy często mieszając. Do tego przepisu dodałem dip musztardowo majonezowy.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Papryka, Pomarańcze, Por, Wieprzowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.