baner cook&love wejście do sklepu

Morwa

Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.




Morwa w kuchni, przepisy kulinarne

Jeżeli wierzymy, że natura też może leczyć. Warto więc byśmy zainteresowali się rośliną, która jest szczególnie ceniona w fitoterapii i medycynie konwencjonalnej. Tą rośliną jest morwa. Na świecie istnieje jej kilkanaście odmian, jednak w Polsce najłatwiej można spotkać tę o czarnych i białych owocach. I tak z czarnych owoców można zrobić dżemy oraz wszelkie wina i nalewki, natomiast biała posiada właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej kora z jej korzeni wykorzystywana jest do leczenia nadciśnienia, natomiast korę z pni stosuje się jako środek moczopędny. Kobiety zaś uzyskują maść z kwiatów i soku owoców, które posiadają właściwości przeciwzmarszczkowe i wykorzystywane są także jako środek na przebarwienia. Jeśli chodzi o nasz kraj, u nas wykorzystywane jest głównie jako środek stosowany przy bolesnych kolkach i zaparciach. Wyciąg z jej korzenia stosuje się także u nas jako środek na kaszel. Natomiast liście morwy wykorzystywane są, aby unormować poziom cukru we krwi, oraz są pomocne przy odchudzaniu, bowiem substancje zawarte w liściach zmniejszają apetyt na słodycze. Można je także wykorzystać do walczenia ze złym cholesterolem i pić w postaci herbatek. Dla osób aktywnych morwa przyda się pod postacią soku, który dostarczy im dużo witaminy C, a ponadto witaminy B i potasu- które zapobiegają skurczom mięśni. Bez wątpienia można stwierdzić, że ma dużo właściwości zdrowotnych. Warto więc mieć ją w swojej domowej apteczce i korzystać z jej naturalnego bogactwa, aby cieszyć się zdrowiem i siła witalną.