Sos czosnkowy jest przysmakiem w moim domu. Niestety nie można jeść go, na co dzień, ponieważ w pracy raczej zapach czosnku wydobywający się z ust odstrasza od nas przyjaciół i klientów 🙂 Ale za to po całotygodniowym oczekiwaniu przychodzi weekend i można zjeść sobie ten przepyszny sosik do pizzy lub placków ze szpinaku. Ta wersja sosu bardzo przypomina mi sos czosnkowy z „da grasso”.
Sos czosnkowy
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 250ml majonezu winiary (cały mały słoiczek)
- 1/2 dużego jogurtu naturalnego (gęstego)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
Instrukcje
- 1. W przygotowaniu nie mam, co się za bardzo rozpisywać niestety. Porostu łączymy wszystkie składniki podane w przepisie, dobrze mieszamy i w razie potrzeby – według własnego smaku – dodajemy więcej przypraw. Nie ma w tym nic niesamowitego ani skomplikowanego. Jedyne, co mogę dodać to, aby gotowy sos włożyć na jakieś dwie godzinki do lodówki by się „przegryzł” :-)
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Sos czosnkowy
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do pizzy, kanapek czy potraw z grilla. Jest przy tym bardzo prosty w przygotowaniu, nawet dla początkującego kucharza nie powinien stanowić problemu. Podaję mój przepis :)))
SKŁADNIKI
– 4 łyżki majonezu,
– 4 łyżki śmietany 18%,
– 2-4 ząbki czosnku (jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy sos po prostu dodajemy więcej czosnku),
– szczypta suszonej bazylii,
– sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE
Majonez i śmietanę przekładamy do miseczki i mieszamy. Jeśli wolisz rzadszy sos, dodaj więcej śmietany. Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęstą konsystencję użyj więcej majonezu. Ząbki czosnku obieramy ze skórki i ścieramy na małych oczkach (możemy też przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i zmiażdżyć). Dodajemy do majonezu ze śmietaną, to samo robimy z bazylią. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos będzie gotowy odstawiamy do lodówki na około 10 minut, by sos się dobrze przegryzł.
Sos jest niezwykle prosty w przyrządzeniu, przy tym jest niezwykle aromatyczny i smakuje wybornie. Smacznego!