baner cook&love wejście do sklepu

Czekolada




Czekolada przepisy kulinarne

Oprócz kalorii, czekolada ma też wiele zalet. Produkty czekoladowe są pełne antyoksydantów, a one opóźniają starzenie się i obniżają ryzyko chorób serca. Czekolada zawiera dużo wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości. 50-gramowy batonik pokrywa 16 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Ma też magnez (niezbędny, by nie dać się stresowi), potas, żelazo oraz miedź.
Jak wykazują badania, czekolada wcale nie odpowiada za nadwagę. Szwajcarzy jedzą jej najwięcej na świecie, a wcale nie należą do otyłych. W Stanach Zjednoczonych ludzie spożywają mniej czekolady, a otyłość stała się poważnym problemem społecznym.
Obecnie dermatolodzy nie zalecają zrezygnowania z tych produktów osobom, które mają kłopoty z trądzikiem (krostki powodowane są zbyt wysoką produkcją tłuszczu w skórze, a nie nadmiarem cukru w diecie). Po zjedzeniu czekolady czujemy się lepiej, gdyż zawiera ona teobrominę, która odpowiedzialna jest za uwalnianie tzw. hormonu dobrego samopoczucia w mózgu.
Chociaż czekolada ma wiele zalet, pamiętajmy jednak o tym, że wszystko jedzone w nadmiarze jest niezdrowe.

Pitna czekolada metodą na wszystko

Chyba nikt nie zna osoby, która nie lubiłaby czekolady. Ma ona wiele zalet. Dostarcza cennych składników, jak żelazo, poprawia nastrój, jest uważana za afrodyzjak, pysznie smakuje. Daje ona niezłego kopa energetycznego. Czekoladę można spotkać w różnej postaci. W tabliczkach, na cieście, w batonach, ale także w kosmetykach, żelach pod prysznic, mydłach i perfumach. Bardzo popularna stała się też czekolada do picia. Można ją zamówić w kawiarni lub zakupić w sklepie sproszkowaną i przygotować w domu. Czekolada do picia to świetny sposób na rozgrzanie się od środka w czasie chłodnych dni. Nie ma większej przyjemności od zawinięcia się w koc i wypicie tego ciemnego rarytasu. Dla wielu jest to też sposób na smutne dni, kiedy nie ma się ochoty nawet wyjść z domu. Idealnie poprawia nastrój. Rodzajów smakołyku, jakim jest czekolada do picia jest wiele. Można wybrać czekoladę gorzką, dla tych, którzy nie przepadają z dużą ilością słodyczy, czekoladę deserową, która jest wyrafinowanie słodka, o specyficznym smaku oraz czekoladę mleczną, która pokochają wszyscy ci, którzy uwielbiają dużą ilość słodkości w połączeniu z mlekiem. Jest jeszcze jeden typ, który może zadziwić nieobeznanych w temacie, czyli czekolada do picia miodowa, o dużej zawartości kakao, dzięki której każdy, kto jej spróbuje może liczyć na zastrzyk energii i optymizmu. Czekolada do picia to opcja dla znudzonych standardową tabliczką czekolady. Warto spróbować każdego z nich, aby znaleźć ten jedyny, niepowtarzalny smak, którego nie będzie można zapomnieć bardzo długo. Niezależnie od tego, który danej osobie odpowiada najbardziej, jest to świetny sposób na spędzenia miło czasu w towarzystwie przy kubku płynnej słodkości, rozgrzaniu się w chłodne dni, poprawienia sobie humoru, kiedy jest się podminowanym, nabraniu energii po dniu pełnym wrażeń, ale też po prostu spróbowaniu czegoś nowego, czegoś wyjątkowego i niepowtarzalnego. Każdy, kto jej spróbuje sam przekona się o prawdziwości tych słów. Daj się wciągnąć w czekoladowy świat płynnej czekolady i wybierz swój ulubiony smak, spośród kilku rodzajów tego płynnego rarytasu a zobaczysz, że świat okaże się kolorowy, jak przez różowe okulary, których już nigdy nie będziesz chciał zdjąć.

Gorzka czekolada – dlaczego warto jeść ją codziennie

Kupując czekoladę większość konsumentów sięga po wersję mleczną, często z nadzieniem lub orzechami. Taka czekolada smakuje wspaniale. Czy jest jakiś powód, dla którego powinniśmy wybrać gorzką, bardziej wytrawną w smaku, zawierającą wysoki procent masy kakaowej? Otóż tak. Przemawia za tym wiele argumentów.

Gorzka czekolada posiada wiele prozdrowotnych właściwości (czego nie można powiedzieć o czekoladzie mlecznej) i dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Nie do przecenienia jest jej wpływ na funkcjonowanie mózgu (sprawia, że krew szybciej krąży, co wspomaga jego dotlenienie). Wystarczy 20 do 150 g dziennie, żeby zaobserwować poprawę w procesie zapamiętywania i uczenia się.

Co jest dobre dla mózgu, jest też dobre dla serca. Gorzka czekolada pomaga zapobiegać chorobom serca, obniża ciśnienie, dowiedziono również, że chroni organizm przed rakiem. Jest bogata w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki w organizmie. Zawiera też dużą dawkę magnezu, potasu, wapnia, fosforu i żelaza, jest także bogata w witaminy z grupy B, jak i witaminy A, D i E.

Gorzka czekolada poprawia nastrój, łagodzi skutki stresu i pomaga nam zachować pozytywny stosunek do życia. Podnosi poziom dopaminy, stymuluje organizm do wytwarzania endorfin – naturalnych neuroprzekaźników, które wywołują w nas poczucie szczęścia.

Wybierając gorzą czekoladę pamiętajmy, że nie każda ma tyle samo dobroczynnych właściwości. Kupujmy produkty wysokiej jakości, zawierające powyżej 70% czystej masy kakaowe. Pomimo, że wersja gorzka jest znacznie mniej kaloryczna i zdrowsza od mlecznej, jak ze wszystkim tak i z jedzeniem czekolady starajmy się zachować umiar i zdrowy rozsądek.