Kuchnia austriacka
Kuchnia austriacka przepisy kulinarne
Jest różnorodna i niezwykle ciekawa, a przepisy na niektóre jej specjały zyskały międzynarodową sławę. Kuchnia austriacka z pewnością zasługuje na uwagę, a jej miłośników przybywa na całym świecie. Jakie potrawy są w tym kraju szczególnie popularne?
Kuchnia austriacka ma dwa oblicza. Z jednej strony można się tu spotkać z potrawami, które serwowano na cesarskich stołach. Z drugiej strony lokalna kuchnia przyciąga różnorodnymi potrawami, które są spadkiem po kulinarnych tradycjach narodów wchodzących niegdyś w skład potężnej monarchii Habsburgów. Różnorodne przysmaki zachwycają. Proste przepisy pozwalają na stworzenie dań wyjątkowych, które na całym świecie kojarzone są właśnie z Austrią.
Jakie to potrawy?
Jednym z najbardziej charakterystycznych dla tej kuchni dań jest panierowany kotlet cielęcy. Innym przysmakiem niezwykle cenionym w Austrii jest gotowana w jarzynach wołowina, którą podaje się z ziemniakami oraz sosami. Kiełbasy oraz wędliny zajmują bardzo ważne miejsce w diecie Austriaków, jednak w regionach górskich podstawą menu są sery. Szczególnie cenione są te, które produkowane są na terenie Styrii. Są one ważnymi dodatkami do wielu potraw, które swym smakiem i prostotą jednocześnie zdobyły popularność na całym świecie. Wśród tych najprostszych dań kuchni austriackiej na szczególną uwagę zasługują tyrolskie knedle, kluski z serem oraz popularne w tej górskiej krainie pierogi z serem i szpinakiem.
Kuchnia austriacka jest też kojarzona ze wspaniałymi deserami oraz wypiekami. Czekoladowe pralinki z Salzburga stały się tu największym hitem, a ich pistacjowe nadzienie odniosło sukces na całym świecie. Wiedeńskie torciki oraz puszyste omlety to kolejne przysmaki, które stały się deserami cenionymi nawet poza Europą. Znane są też kawiarnie, które koniecznie trzeba odwiedzić podczas wizyty w Wiedniu. To w nich można spróbować słynnej kawy po wiedeńsku, którą Polacy zachwycili się już w czasach Jana III Sobieskiego.
Austria przyciąga nie tylko miłośników kawy. Ten kraj znany jest również ze wspaniałych alkoholi. Piwa oraz wina Austrii to szeroki asortyment produktów, które zdobyły uznanie na całym świecie. Winnice stały się zresztą jedną z najważniejszych atrakcji w rejonie Wiednia, a delektowanie się wspaniałymi trunkami w pięknym otoczeniu sprawia turystom wiele radości.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze