baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia włoska




Kuchnia włoska przepisy kulinarne

kuchnia włoska

Włoska kuchnia, znana ze swojej finezji i prostoty, podbiła wszystkie kontynenty i obecnie, śmiało można stwierdzić, że potrawy rodem ze słonecznej Italii królują chyba wszędzie, od Europy, po Azję. Bogactwo i różnorodność smaków, to jedna z cech włoskiej kuchni. Dominują tutaj świeże i aromatyczne przyprawy, takie jak bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz, czosnek i zielona pietruszka. Włochy to także królestwo przepysznych pomidorów i warzyw. Bazą większości potraw jest oliwa z oliwek, natka i czosnek. To połączenie sprawia, że potrawy nabierają wyrazistego i mocnego aromatu i smaku. Te trzy składniki stosuje się dosłownie wszędzie. Do polewania pizzy i podpłomyka, do makaronu, oraz do mięs i ryb. Flagowym produktem włoskim jest także parmezan, czyli twardy ser z krowiego mleka, wytwarzany w regionie Parma. Kuchnia włoska, oprócz doskonałego smaku i wyrazistego aromatu, to także estetyka podania. Włosi lubią jadać smaczne potrawy ładnie podane. Przeważnie dania z makaronu podawane są na białych głębokich półmiskach, mięsa i ryby na dużych, białych talerzach, a świeże owoce morza podaje się na długich tacach. Dekoracje talerzy to ocet balsamiczny i sałatki. Widuje się także płatki parmezanu i oliwę z oliwek.

Kuchnia włoska – słownik kulinarno-restauracyjny

Jedną z najważniejszych części kultury włoskiej jest jej kuchnia. Stół jest nieodłączną częścią życia towarzyskiego Włochów. Bardzo często przy różnych daniach i deserach odbywają się spotkania biznesowe. Zaprezentuje najważniejsze nazwy potraw i artykułów żywnościowych, które możemy spotkać we włoskim menu. Oto przykłady: acqua mineralne (woda mineralna), affogato al cafe (lody zanurzone w czarnej kawie), amatriciana (sos pomidorowy z boczkiem, pikantną papryką i kozim serem), anatra all’arancia (kaczka w pomarańczach), antipasti (przystawki), arista di maiale al forno (pieczony schab wieprzowy), arrosto (pieczeń), bagnacauda (sos zrobiony na oleju, maśle z dodatkiem czosnku i sardeli), basilico (bazylia), bavarese (ciasteczko mrożone ze śmietaną), besciamella (biały sos), bigne (ciastko z kremem), birra chiara (jasne piwo), birra scura (ciemne piwo), brodo di pollo (rosół z kurczaka), budino (budyń), caciotta (miękki, biały ser), caffe corretto (czarna kawa z dodatkiem alkoholu), calzone (na pół złożone ciasto pizzy z farszem sera i pomidorów w środku), carbonara (sos do spaghetti składający się z jajek, boczku, sera i śmietany), cavolo (kapusta), cefalo (cefal ryba morska), charlotte (mrożone ciastko z kremem i śmietaną), cioccolata calda (gorąca czekolada), cipolle (cebula), coniglio in umido (duszony królik w sosie), contorni (dodatki do dania głównego, którymi najczęściej są warzywa), coperto (pokrywka), cotechino (kiełbasa wieprzowa do gotowania), cotoletta (kotlet), cozze alla marinara (małże w białym winie), crema di funghi (zupa krem z grzybów), crema di piselli (zupa krem z groszku), crema pasticciera (gęsty krem na bazie żółtek, mąki i cukru), crepes Suzette (płonące naleśniki z sokiem wyciśniętej pomarańczy), crostata di frutta (kruche ciasto z owocami), fagioli (fasola), faraona (perliczka), fegato (wątróbka), fettuccine (makaron wstążki), filetti di sogliola (filety z soli), filetto al cognac (polędwica wołowa w koniaku), finocchi gratinati (fenkuły zapiekane), fragole (truskawki), frappe (mleczny koktajl z rozkruszonym lodem z dodatkami owoców lub czekolady), frittata (omlet), fritto misto (zestaw smażonych owoców morza), gamberetti (krewetki), gelato di crema (lody waniliowe), gnocchi (włoskie kopytka), grissini (długie kruche paluszki z ciasta chlebowego), insalata (sałatka), insalata caprese (sałatka z pomidorów i sera mozzarella), insalata di funghi porciki (sałatka z prawdziwków), involtini (zrazy), lamponi (maliny), lepre (zając), mandoria (migdał), marzapane (marcepan), medaglioni di vitello (medaliony cielęce), meringata (tort bezowy z bitą śmietaną), merluzzo alla pizzaiola (dorsz w sosie pomidorowym z sardelami i kaparami), millefoglie (ciastko francuskie z kremem), minestrone (zupa jarzynowa z makaronem bądź ryżem), mirtilli (jagody), mozzarella in carrozza (dwie duże kromki chleba przełożone mozzarellą, które są obtoczone w jajku i smażone), nocciole (orzechy laskowe), noce moscata (gałka muszkatołowa), noci (orzechy włoskie), ossobuco (gicz cielęca), panino (kanapka), parmigiana di melanzane (bakłażany zapiekane z parmezanem), pasta al forno (makaron zapiekany w białym sosie i posypany serem), pastina in bordo (zupa z kluseczkami), patate fritte (frytki), penne (makaron rurki), penne all’arrabbiata (makaron z sosem pomidorowym z ostrą papryczką), pesca (brzoskwinia), pesce al cartoccio (ryba obtoczona w ziołach i pieczona w folii), pesto (sos na bazie bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy), pizzaiola (mięso w sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano), polenta pasticciata (polenta z sosem mięsnym i posypana z serem), pollo (kurczak), primi piatti (pierwsze dania), ragu (sos na bazie mięsa), ravioli (pierożki), ricotta (rodzaj twarożku), risi e bisi (risotto z groszkiem i szynką), risotto alla castellana (risotto z grzybami, szynką, śmietaną i serem), risotto al tartufo (risotto z truflami), robiola (ser pochodzący z Lombardii), salame (salami), salsiccia di cinghiale (kiełbasa z dzika), saltimbocca alla romana (sznycle cielęce zrobione po rzymsku z nadzieniem z szałwi i szynki), secondi piatti (drugie danie), semifreddo (tort lodowy), senape (musztarda), servizio compreso (napiwek wliczony do rachunku), servizio escluso (napiwek nie wliczony do rachunku), sorbetto (sorbet), spremuta di… (świeżo wyciskany sok z…), strudel di mele (strucla jabłkowa), tagliatelle rosse (tagliatelle z siekaną czerwoną papryką), tartine (małe kanapeczki), te (herbata), trota (pstrąg), trota alle mandorle (pstrąg w migdałach), nova alla coque (jajka na miękko), uva bianca (białe winogrona), vino bianco (białe wino), vino da dessert (wino deserowe), vino rosso (wino czerwone), vongole (małże), zafferano (szafran), zuppa inglese (ciasto biszkoptowe przekładane kremem i czekoladą, które jest nasączone likierem).