Tym razem zrobiłem spaghetti w wersji bez sosu pomidorowego. Oczywiście zamiast makaronu spaghetti można użyć penne lub świderków – co kto lubi. W sosie znajdziemy kremowo-parmezanową nutę smaku oraz duże kawałki pieczarek (do gryzienia).
Spaghetti z pieczarkami
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3.5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 300g makaronu spaghetti
- 200ml śmietanki do sosów
- 200-300g pieczarek
- łyżka masła (do podsmażenia pieczarek)
- 40g startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- pieprz
Instrukcje
- 1. Wstawiamy garnek z wodą na ogień, wlewamy do niego 1 łyżkę oliwy, płuczemy pieczarki (nie obieramy), kroimy na plasterki lub większe kawałki (ja duże pieczarki pokroiłem na „ósemki”) i podsmażamy na złoty kolor. W tym momencie woda powinna zacząć się gotować, więc wrzucamy makaron i dosalamy. Posiekaną cebulę dodajemy do pieczarek i delikatnie podsmażamy. Wlewamy śmietanę, posiekany czosnek oraz wsypujemy połowę parmezanu, mieszamy aż sos zgęstnieje (2-3 minuty) – ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Ugotowany makaron (al dente) odcedzamy i mieszamy z sosem i posiekaną pietruszką. Podajemy danie delikatnie oprószone parmezanem. Smacznego :-)
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony, Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Pieczarki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3.5 / 5)
Brak komentarzy.