Pieczarki
Pieczarki przepisy kulinarne na obiad i nie tylko…
Chyba każdy z nas słyszał twierdzenie, że grzyby, choć smaczne, pozbawione są większych wartości odżywczych. Nie do końca jest w ten sposób, a już z pewnością warto włączyć do swojej diety pieczarki – grzyby, które dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi mogą odmienić wiele potraw. Również i na naszej stronie mogą Państwo zapoznać się z przepisami na pyszne, a przy tym niezbyt trudne do przygotowania dania z pieczarek.
Dlaczego warto jeść pieczarki? Przede wszystkim warto podkreślić ich walory smakowe. Pieczarki to rewelacyjny dodatek do dań mięsnych, dużą popularnością cieszą się także różnego rodzaju przekąski z pieczarek. Pieczarki faszerowane, krokiety z pieczarkami, pieczarki smażone w panierce itd. – to tylko niektóre z ciekawych propozycji.
Nie wolno zapominać i o tym, że pieczarki mają wiele wartości odżywczych. To bardzo zdrowe grzyby, naprawdę warto włączyć je do jadłospisu. Co dokładnie przemawia za jedzeniem pieczarek? Przede wszystkim pyszne grzyby są bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu, selenu oraz miedzi. Oprócz tego pieczarki zawierają także pewne ilości takich pierwiastków jak cynk, żelazo oraz magnez, które także są bardzo cenne dla naszego organizmu.
Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość błonnika w pieczarkach uważa się je za cennych sprzymierzeńców osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Pieczarki zawierają także wiele witamin oraz białka – to wszystko powoduje, że można je spożywać także podczas diet odchudzających. Z pieczarek, dzięki zawartości białka i błonnika, można przyrządzić pyszne, a przy tym sycące i jednocześnie niskokaloryczne dania.
Dzięki zawartości selenu pieczarki wpływają pozytywnie na nasz układ immunologiczny. To selen jest odpowiedzialny za podwyższenie liczby przeciwciał, pomaga także zwalczać chorobotwórcze bakterie. To jednak nie wszystko. Pieczarki są także bogatym źródłem witaminy D, która przydaje sie zwłaszcza w okresie, kiedy borykamy się z niedoborem promieni słonecznych. Oprócz tego w pieczarkach jest także sporo witaminy B12, która pozytywnie wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze