4-6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania/pieczenia: 45 minut
Składniki
700g ziemniaków
300g dyni
1 jabłko
2 ząbki czosnku
50g suchej bagietki
25g startego parmezanu
1 mały pęczek młodego szpinaku
½ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo do skropienia
50ml wody
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, zalać małą ilością wody, gotować przez 15 minut po zagotowaniu wody.
Odcedzić ziemniaki, umieścić w garnku z 4 łyżkami oliwy, dodać dynię i jabłko (pokrojone w kostkę), 2 ząbki czosnku (zmiażdżone), sól i pieprz, następnie przykryć i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Wlać 50ml wody, gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC i włożyć bagietki na blasze w celu wysuszenia. Wyjąć po kilku minutach, gdy zbrązowieją i staną się chrupiące. Drobno posiekać szpinak, dodać do zdjętych z ognia warzyw, ubijając lekko widelcem.
Przełożyć do stalowego naczynia do zapiekania. Wycisnąć sok z połowy cytryny i posypać parmezanem, następnie całą powierzchnię skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku w 220ºC przez 10 minut do momentu powstania na wierzchu chrupiącej skórki. Podawać z roszponką i kilkoma liśćmi mięty.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.