Ziemniaki
Od lat cieszą się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Są jednym z najczęściej stosowanych dodatków do wielu potraw, przy czym najchętniej podajemy je jako dodatek do dań mięsnych. Ziemniaki są jednak produktem, który może znaleźć w naszej kuchni znacznie szersze zastosowanie. Można z nich przecież sporządzić wiele oryginalnych dań, a coraz ciekawsze przepisy na zapiekanki oraz sałatki ziemniaczane sprawiają, że kuchnia pełna ziemniaków nie musi być kuchnią nudną. Wielu z nas obawia się jednak zbyt częstego sięgania po ziemniaki. Dlaczego? Bo wydaje się im, że są one dość tuczące. Czy to prawa? Nie. Diety odchudzające bardzo chętnie sięgają przecież po te przepisy, w których owe warzywo pojawia się często. Ziemniaki same w sobie są dietetyczne, jednak to my sami, poprzez stosowanie różnych dodatków, np. tłuszczu, czynimy z nich dania tuczące. Smażone ziemniaki lub te, które podaje się polane masłem faktycznie mogą negatywnie wpływać na naszą sylwetkę. Ziemniaki ugotowane i podane bez tłuszczu są już jednak daniem zdrowym, sycącym i niskokalorycznym. Takie przepisy warto wykorzystywać w swej kuchni najczęściej.
Czy te popularne warzywa, na których opiera się polska kuchnia, mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie? Tak. Niepozorne i niedoceniane ziemniaki mają przecież ogromną wartość odżywczą. Są znane i cenione jako źródło błonnika, który pozwala zahamować uczucie głodu. Z tego względu jedzenie ziemniaków zaleca się wszystkim osobom stosującym kuracje odchudzające. Ziemniaki są jednocześnie doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz potasu. Można w nich znaleźć również witaminę C oraz magnez, dzięki czemu stają się one cennym i zdrowym dodatkiem do naszej codziennej diety. By były zdrowsze, warto gotować je bez soli. Ziemniaki szybko ją wchłaniają, zatem najlepiej jest solić je tuż przed wyjęciem z wody, lub też zamiast soli, posypywać je aromatycznymi ziołami.
Ziemniaki przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze