Przykro nam, ale nie znaleźliśmy żadnych artykułów ani przepisów na ten temat.
Kuchnia wietnamska
Orientalne smaki, aromatyczne przyprawy oraz niezwykłe kompozycje smakowe – takimi walorami kuchnia azjatycka podbiła nasze serca. Azjatyckie potrawy już dawno podbiły serca Polaków. Jedną z kuchni, która w krótkim czasie zyskała duże uznanie w naszym kraju, jest kuchnia wietnamska. Pyszne, aromatyczne dania pachnące świeżymi ziołami cieszą się dużym zainteresowaniem, a restauracje wietnamskie wyrastają niczym grzyby po deszczu. Dlaczego ta kuchnia stała się tak atrakcyjna dla mieszkańców kraju, w którym tradycyjnym daniem jest schabowy? Powodów popularności diety wietnamskiej w Polsce jest wiele.
Kuchnia wietnamska zachwyca przede wszystkim swą oryginalnością oraz wyjątkowymi składnikami. Polacy szybko pokochali sajgonki – najbardziej typowe dla Wietnamczyków danie, które swym wyglądem przypomina nieco naleśnik. Farsz jest tu owijany w specjalne ciasto lu jadalny papier ryżowy, a tak sporządzonego naleśnika smaży się na patelni zwanej wokiem. Gotowe sajgonki podaje się z dipami, które podkreślają wyjątkowy smak tej potrawy. Ciekawym daniem są również krewetki w cieśnie, kaczka po wietnamsku oraz smażony ryż z warzywami. Kuchnia wietnamska to jednak nie tylko sajgonki oraz owoce morza, ale i ciekawe zupy powstające na bazie bulionu. Popularnymi składnikami są tu również ryż i makaron, a z mięs – drób oraz wieprzowina. Jak w każdej kuchni Dalekiego Wschodu, tak i tu często pojawiają się ryby oraz owoce morza. Kuchnia wietnamska znana jest również z zamiłowania do świeżych ziół, dzięki którym potrawy są nie tylko smaczne, ale i aromatyczne. Jedną z najpopularniejszych w kuchni wietnamskiej przypraw jest sos rybny, który powstaje ze sfermentowanych ryb, soli oraz wody.
Ze względu na składniki wykorzystywane do sporządzania poszczególnych dań kuchnia wietnamska uznawana jest za jedną z najbardziej korzystnych dla ludzkiego zdrowia kuchni świata. Nic dziwnego, skoro znajdują się w niej tak zdrowe produkty, jak zioła, ryby i owoce morza. Z pewnością warto sięgać po te przysmaki, które oferuje nam kuchnia wietnamska. To smaczny i zdrowy sposób na to, by w wyjątkowy sposób urozmaicić swe codzienne menu.
Kuchnia wietnamska przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze