baner cook&love wejście do sklepu

Parmezan

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 60 Min
  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min
  • Porcje : 4-6
  • Czas gotowania : 45 Min



Niezwykły świat serów może zachwycić swym bogactwem i różnorodnością. Jednym z tych serów, które w polskiej kuchni zdobyły sporą popularność, jest parmezan. To doskonale znany na całym świecie ser włoski, którego ojczyzną jest Lombardia. Najważniejszym ośrodkiem jego produkcji jest miasto Parma. Dlaczego powstający tu ser zyskał tak wielkie uznanie i stał się ważnym składnikiem diety na całym świecie? Przyczyn jego popularności jest wiele. Ser ten długo dojrzewa, zachwyca swą konsystencją oraz barwą, a przede wszystkim wyjątkowym, dość pikantnym smakiem.
W jaki sposób wykorzystywany jest w światowej kuchni parmezan? Najciekawsze przepisy z jego udziałem zostały zaczerpnięte z kuchni włoskiej i francuskiej. W diecie tych państw sery, a wśród nich i parmezan, zajmują bardzo ważne miejsce. Najczęściej służy on jako dodatek do licznych potraw, do których wykorzystywany jest jako forma niezwykle smacznej i aromatycznej „posypki”. Jednym z najbardziej znanych dań, w którym parmezan odgrywa taką właśnie rolę, jest słynne spaghetti – jedna z głównym potraw kuchni włoskiej. Może się ten ser stać fantastyczną przyprawą do wielu wspaniałych zup. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ryb i zapiekanek, znane są też przepisy na pyszne sosy z jego udziałem.