Parmezan
Niezwykły świat serów może zachwycić swym bogactwem i różnorodnością. Jednym z tych serów, które w polskiej kuchni zdobyły sporą popularność, jest parmezan. To doskonale znany na całym świecie ser włoski, którego ojczyzną jest Lombardia. Najważniejszym ośrodkiem jego produkcji jest miasto Parma. Dlaczego powstający tu ser zyskał tak wielkie uznanie i stał się ważnym składnikiem diety na całym świecie? Przyczyn jego popularności jest wiele. Ser ten długo dojrzewa, zachwyca swą konsystencją oraz barwą, a przede wszystkim wyjątkowym, dość pikantnym smakiem.
W jaki sposób wykorzystywany jest w światowej kuchni parmezan? Najciekawsze przepisy z jego udziałem zostały zaczerpnięte z kuchni włoskiej i francuskiej. W diecie tych państw sery, a wśród nich i parmezan, zajmują bardzo ważne miejsce. Najczęściej służy on jako dodatek do licznych potraw, do których wykorzystywany jest jako forma niezwykle smacznej i aromatycznej „posypki”. Jednym z najbardziej znanych dań, w którym parmezan odgrywa taką właśnie rolę, jest słynne spaghetti – jedna z głównym potraw kuchni włoskiej. Może się ten ser stać fantastyczną przyprawą do wielu wspaniałych zup. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ryb i zapiekanek, znane są też przepisy na pyszne sosy z jego udziałem.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Ostatnie komentarze