baner cook&love wejście do sklepu

Bazylia




Kojarzona z kuchnią włoską, szybko stała się ważnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw polskich. Bazylia to przyprawa, która coraz chętniej stosowana jest w naszym menu. Nic w tym dziwnego. To niezwykle aromatyczna roślina przyprawowa, dzięki której nasza dieta staje się ciekawsza i znacznie zdrowsza. Czym wyróżnia się bazylia? W jaki sposób ta przyprawa wpływa na nasze zdrowie? Bazylia znana jest jako jedna z typowych przypraw stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej, bez których trudno wyobrazić sobie pizzę lub dania z sosami pomidorowymi. To jednocześnie wspaniały, ziołowy lek, który można z powodzeniem stosować w walce z wieloma dolegliwościami. Już 3 tysiące lat temu bazylia była znana i ceniona w medycynie, a najnowsze badania potwierdzają, że ta przyprawa ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Bazylia pomaga przy problemach żołądkowych, a przede wszystkim przy wzdęciach. Świetnie radzi sobie z bólami brzucha, a rozkurczowe działanie tej przyprawy już dawno zostało docenione przez sympatyków medycyny naturalnej. Przyprawa ta pomaga również walczyć ze stresem, a jej uspokajające właściwości stały się jej kolejnym atutem. Wiadomo też, że bazylia może pomagać nam w walce z grzybami oraz pasożytami, które są wielkim zagrożeniem nie tylko dla naszego układu pokarmowego, ale i dla ogólnego stanu naszego zdrowia. Zdrowa dieta to dieta, w której pełne soli i konserwantów mieszanki przypraw są wypierane przez aromatyczne zioła oraz te rośliny przyprawowe, które maja bardzo dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Bazylia, jako przyprawa aromatyczna, smaczna i zdrowa, nie bez powodu zyskała ogromną popularność na całym świecie. Korzystnie z nich każdemu z nas wyjdzie na zdrowie, a nasze tradycyjne potrawy staną się smaczniejsze i ciekawsze.

Bazylia przepisy kulinarne: