Naleśniki znane były ponoć już w starożytności. Obecną są jedną z popularniejszych potraw świata, a wiele krajów ma swoje własne ich rodzaje. Tak jest w przypadku Stanów Zjednoczonych, które proponują tak zwane pancakes. To idealna propozycja na sycące śniadanie zapewniające energię na resztę dnia. Dodatek owoców sprawi, że będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe.

Pancakes z borówkami
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (4.3 /5)
- (21 Rating)
Składniki
- Na ciasto naleśnikowe:
- 200 gramów mąki pszennej;
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka soli;
- łyżeczka cukru;
- trzysta mililitrów mleka – najlepiej 3,2%;
- jedno jajko;
- cztery łyżki masła;
- siedemdziesiąt gram borówek amerykańskich.
- Dodatki:
- masło;
- borówki amerykańskie;
- syrop klonowych – dla tych, którzy nie dbają o dietę.
Instrukcje
- 1. W dużej misce należy połączyć ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, dodając sól oraz cukier. Następnie do suchych składników dolewamy mleko. Masło rozpuszczamy do patelni i dolewamy do miski. Dodajemy jajko. Całość należy ubijać aż powstanie gładka masa. Dosypujemy borówki. Całość mieszamy. Pancakes smażymy na rozgrzanej patelni, wykorzystując odrobinę masła. Naleśniki powinni mieć złoty kolor. Serwujemy jeszcze ciepłe, chociaż dobrze smakują również na zimno. Polecamy odrobiną syropu klonowego, na środku układamy strużkę masła i garść borówek. Smacznego!
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację, Przepisy na podwieczorek, Przepisy na śniadanie
- Składniki :Borówka amerykańska
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

21 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(4.3 / 5)
1 komentarzy o Pancakes z borówkami
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ja dodaje maslanki i wychodza super puszyste, chociaz jeszcze nic nie oddaje w mojej kuchni takiej puszystosci jaka mialam okazje sprobowac w Wild West 93 w poznaniu, tam to dopiero robia pyszne pancakes