
Przepis na makaron tagliolini z kurczakiem i grzybami mun
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- makaron Tagliolini al peperoncino
- garść grzybów mun
- pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- ser gorgonzola
- sól, pieprz, przyprawy
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- 1. Grzyby moczymy wcześniej około godzinę w wodzie. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą, pieprze, papryką słodką. Smażymy około 5 minut na rozgrzanej oliwie często mieszając. Przekładamy do miski. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na złocisty kolor. W między czasie gotujemy makaron. Do wrzącej wody wsypujemy paczkę naszego paprykowego makaronu. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Do cebuli dodajemy posiekane grzyby. Smażymy 5 minut, mieszając. Z powrotem wsypujemy kurczaka, po 2 minutach duszenia wlewamy śmietanę. Dusimy 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser gorgonzola dla dodatkowego zagęszczenia sosu. Doprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy i przesypujemy na patelnie. Mieszamy i gotowe. Szybkie 20 minut zabawy w kuchni. Polecam do tego czerwone półwytrawne wino.
- Rodzaj dania :Przepisy na makarony
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Drób, Grzyby Mun, Oliwa z oliwek, Ser gorgonzola
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.