
Szarlotka kremowa przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Do sporządzenia szarlotki kremowej potrzebne nam będą: a). na ciasto - 3 pełne szklanki mąki krupczatki, 20 dag masła, 5 żółtek, 6 łyżek cukru drobnego do wypieków, 3 łyżki śmietany, po 2 łyżeczki cukru waniliowego i proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao (polecam DecoMorreno o niskiej zawartości tłuszczu), sól, 3 łyżki płatków migdałowych. b). na wierzch - około 1 kg jabłek (szare renety, antonówki, boikeny), 2 łyżki stopionego masła, cynamon. c). na masę - 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka), 5 białek, pełna szklanka cukru. d). na przybranie - 1/2 śmietanki kremówki 30% (polecam łaciate do ciast i deserów), 1, 5 łyżeczki cukru pudru (polecam z firmy "Polski Cukier").
Instrukcje
- 1. Opis pracy: należy mąkę krupczatkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Żółtka ubić z dodatkiem cukru drobnego oraz cukru waniliowego i szczyptą soli; następnie połączyć to ze śmietaną i całość szybko wyrobić. Jeżeli ciasto okaże się zbyt miękkie należy dodać odrobinę mąki. Następnie oddzielić 1/3 ciasta i wymieszać z nim kakao, wyrobić i włożyć do lodówki. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować i wylepić nim formę (wskazane jest podniesienie brzegów ciasta). Płatki migdałowe wsypać do torebki foliowej i zgnieść wałkiem i posypać ciasto. W następnej fazie pracy obieramy jabłuszka, które należy zetrzeć na tarce o dużych otworach. Następnie jabłka mieszamy z cynamonem (proponuje kilka szczypt) i równą warstwą rozkładamy na cieście, które skrapiamy jeszcze stopionym masłem. Zabieramy się za zrobienie masy i w tym celu ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i delikatnie łączymy z dodawanymi stopniowo zrobionymi budyniami śmietankowymi. Gdy masa jest już gotowa pokrywamy nią jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto, które było w lodówce. Piec około godziny czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto należy przybrać rozetkami z kremówki ubitej na sztywno z cukrem pudrem. Szarlotka jest już gotowa i możemy ją podawać do stołu.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :jabłka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.