
Pulpety mielone z buraczkami przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- ususzona mała bułka
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od przygotowania pulpetów.Do zmielonego mięsa wrzucamy wymoczoną w mleku bułkę.Dodajemy całe jajko.Jedną cebulę poszatkowaną w drobną kosteczkę, sól oraz pieprz.Całość dokładnie wyrabiamy, mieszając ręką.Następnie z gotowego mięsa formujemy pulpety.
- 2. W między czasie zajmiemy się przygotowaniem sosu.Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej do średniego garnka.Delikatnie podsmażamy, dodając soli, pieprzu oraz innych przypraw według uznania.Następnie zalewamy duża ilością wody (2 litry) i czekamy do zagotowania.Wrzucamy uformowane pulpety i gotujemy około 20 min.Dodajemy soli, pieprzu.Po tym czasie wrzucamy koperek.10 minut gotujemy i zagęszczamy cały sos.Śmietanę wraz z mąką mieszamy.Wlewamy do garnka i delikatnie mieszamy do zagęszczenia całości.Podgrzewamy jeszcze 5 min i podajemy. Podajemy z burakami wymieszanymi z papryką.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :buraki, Wieprzowina
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.