Pyszne malinowe drożdżóweczki. Idealne na letni deser 🙂

Bułki drożdżowe z letnimi owocami przepis
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 2 szklanki pokrojonego rabarbaru
- szklanka malin
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 125 g masła
- 6 łyżek cukru
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
Instrukcje
- 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy do przestygnięcia. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę aby ładnie wyrosło. W między czasie możemy przygotowujemy kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.
- 2. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. robimy zagłębienia, zasypujemy rabarbarem lub malinami a następnie obsypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 200 ‚C i pieczemy około 25 minut.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta, Przepisy na desery
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Maliny, Rabarbar
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(5 / 5)
1 komentarzy o Bułki drożdżowe z letnimi owocami przepis
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Bułeczki wyglądają pysznie muszę koniecznie spróbować! ..Ale czy moge użyć do nich mąki pełnoziarnistej???