Przepis na ciasto orzechowe z brzoskwiniami
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- Do sporządzenia ciasta orzechowego z brzoskwiniami potrzebne nam będą następujące składniki: 1). na ciasto biszkoptowe - 3/4 szklanki mąki tortowej, szklanka cukru drobnego do wypieków, 7 jajek, 20-25 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. 2). na masę budyniową - syrop z puszki brzoskwiń, 2 łyżki cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 20 dag masła. 3). produkty do dekoracji - brzoskwinie z puszki, tabliczka gorzkiej czekolady (polecam z wedla), 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: należy połowę orzechów zmielić a pozostałe posiekać. Rodzynki starannie opłukać. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć ze sztywną pianą białka. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do masy jajecznej i następnie wsypać rodzynki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego w 170 stopniach. Piec około 39-40 minut. Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą do objętości dwóch szklanek; połowę należy wlać do rondla, a w drugiej połowie rozmieszać sypki budyń śmietankowy. Syrop w rondlu zagotować z cukrem, a następnie na chwilę zdjąć z ognia wlewając do niego budyń i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Masło utrzeć na puch i delikatnie z drugiej połowy dodawać zimny budyń. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody a gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na zakończenie wystudzony biszkopt przekroić na 2 krążki, a następnie spodni blat posmarować połową kremu budyniowego i położyć drugi krążek posmarowany pozostałym kremem. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować plasterkami brzoskwiń, zalewając je tężejącą galaretką. Gotowe ciasto orzechowe z brzoskwiniami wstawiamy do lodówki.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
- Składniki :Brzoskwinia, Czekolada, Orzechy włoskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.