Kofta czyli pulpety z miesa mielonego to popularne danie kuchni arabskiej. W Egipcie nazywa sie je kofta a w Turcjii – kebab.

Kofta przepis
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 1/2 kg mielonej wołowiny (może być też baranina)
- 4-5 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 4 średnie pomidory
- 3 papryki koncentrat pomidorowy
- posiekana natka pietruszki
- sol, pieprz
Instrukcje
- 1. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w plastry wykaldamy na recznik i solimy. Nastepnie smazymy je na zloty kolor w glebokim oleju (mozemy uzyc frytkownicy). Ziemniaki musza byc lekko twarde i nie zamocno usmazone poniewaz dojda w piekarniku.
- 2. Cebule kroimy na drobna kostke lub miksujemy w mikserze, przekladamy do miski i mieszamy z miesem i pietruszka. Gotowa mase doprawiamy sola i pieprzem a nastepnie formujemy sredniej wielkosci kulki. Papryke i pomidory kroimy w sredniej grubosci plastry.
- 3. W naczyniu do zapiekania lub okraglej formie do ciasta ukladamy na przemian: plaster ziemniaka, pulpet z miesa, papryke i pomidora. Nalezy wszystko ulozyc szczelnie i scisle. Rozrabiamy w szklance z woda koncentrat pomidorowy i wlewamy do naczynia. Wszystko przykrywamy folia i pieczemy 30 min. Po tym czasie wyjmujemy forme, zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 10 min az mieso sie przyrumieni. Jesli wolimy miec wiecej sosu mozemy dolac jeszcze wode z koncentratem. Gotowe danie podajemy z ryzem.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cebula, Pietruszka, Pomidory, Wołowina, Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Oceń ten przepis

2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
-
Średnia ocena
(3 / 5)
1 komentarzy o Kofta przepis
Dodaj komentarz Click here to cancel reply.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Kofta jest tradycyjnym daniem z miesa mielonego i bardzo popularna w egipcie. Kazda sznujaca sie gospodyni ma swoj przepis.
Skladniki:
1/2 kg mielonej wolowiny
2 srednie cebula
2 srednie pomidory
3 lyzki koncentratu pomidorowego
3 zabki czosnku
posiekana natka pietruszki oraz swieza mieta
sol i pieprz.
Sposob przygotowania:
Do naczynia przekladamy mieso, 1 posiekana cebule, natke pietruszki oraz miete. Wszystko doprawiamy sola i pieprzem, a nastepnie dokladnie wyrabiamy reka na jednolita mase. Moczymy rece w wodzie i formujemy podluzne kofty. Gotowe kofty smazymy na oliwie lub oleju i odstawiamy.
Pomidory kroimy w cwiartki i miksujemy z cebula i czosnkiem na mase. Nalezy dodac troche wody tak aby otrzymac niezbyt gesty sos.
Tak przygotowany sos wylewamy na gleboka patelnie, na ktorej uprzednio zostaly usmazone kofty i lekko dusimy.
Po doprawieniu sola i pieprzem przekladamy do sosu kofty i dusimy 15 min. Wazne zeby sos pokryl mieso.
Nastepnie przekladamy wszystko do naczynia zaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok 30 min. Naczynia nie przykrywamy tak aby odparowala woda i sos byl bardziej gesty.
Gotowe kofty mozemy podawac z ryzem lub chlebem pita.