Zdrowa i pożywna zupa nie musi być pracochłonna a warzywa nie musza być gotowane godzinami i tracić swoich wyjątkowych wartości odżywczych. Zapraszam na pyszną zupę krem brokułowy.

Zupa krem z brokułów
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (4.4 /5)
- (8 Rating)
Składniki
- bulion drobiowy instant (trzy kostki)
- dwa niewielkie korzenie pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- trzy-cztery ziemniaki
- sześć średnich marchewek
- 1 duży brokuł
- sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Warzywa myjemy. Marchewkę i korzeń pietruszki skrobiemy i kroimy w plasterki średniej grubości. Do średniego garnka wlewamy dwa litry wody. Do wody dodajemy pokrojoną pietruszkę i marchewkę, lekko solimy i stawiamy na średni ogień. Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. W czasie, gdy marchewka z pietruszką i ziemniakami gotują się – myjemy brokuł i nad garnkiem z warzywami rozdzielamy różyczki, które po kolei wrzucamy do gotujących się warzyw. Następnie szatkujemy natkę pietruszki i wrzucamy ją do warzyw. Dodajemy pokruszony bulion drobiowy w kostkach i całość mieszamy do rozpuszczenia bulionu. Dodajemy pieprz i jeszcze raz mieszamy. Gotujemy wszystko około 40 minut co jakichś czas sprawdzając czy wszystkie warzywa są miękkie. Gdy warzywa zmiękną zdejmujemy garnek z ognia, próbujemy wywar i ewentualnie dodajemy jeszcze pieprzu do smaku. Czekamy aż zupa nieco przestygnie. Następnie warzywa blendujemy. Zupa krem gotowa – smakuje bardzo dobrze na ciepło, ale również można ją jeść na zimno. Smacznego!
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Brokuły, Pietruszka
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
8 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4.4 / 5)
Brak komentarzy.