Ta pyszna zupka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czosnku 🙂
Przepis na czeska polewka czosnkowa
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 średnie cebule
- pół kostki rosołowej
- 15 ząbków czosnku
- olej słonecznikowy
- kieliszek czerwonego wina
- 1 żółtko
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz
- suszony majeranek i tymianek
Instrukcje
- 1. Warzywa umyć, obrać, pokroić i zalać zimną wodą. Wrzucić pół kostki rosołowej.Dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 przekrojonych ząbków czosnku. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut.
- 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięte przez praskę 10 ząbków czosnku. Chwilę smażyć razem. Zalać już gotowym bulionem. Gotować następnie przez ok. 30 minut wraz z majerankiem i tymiankiem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czerwone wino.
- 3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie do zupy stopniowo dodać rozmącone żółtko wymieszane ze śmietaną.Żeby nie porobiły się grudki najlepiej dolać chochlę zupy i wymieszać aby nabrało temperatury, po czym wlać z powrotem do garnka. Do zupy robiłem również grzanki.Bułę wysmarowałem masłem wymieszanym z koperkiem.Do pieca na około 7-8 minut.
- 4. Przed podaniem, wrzucić do miseczki trochę startego żółtego sera, zalać gorącą zupą.Ser będzie powoli się rozpuszczał, podawać z grzankami.
- Rodzaj dania :Przepisy na zupy
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Czerwone wino, Czosnek, Liść laurowy, Majeranek, Pietruszka, Por, Seler naciowy, Tymianek, Ziele angielskie
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.