Dobrze zrobiony dorsz może być wspaniałym daniem głównym, jako ryba o wyjątkowym smaku. Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki: 4 średniej wielkości filety z dorsza, sok z limonki, mielona gałka muszkatołowa, mielona trawa cytrynowa, mąka pszenna, bardzo drobnista bułka tarta, 2 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz cytrynowy.
Smażony dorsz w złocistej panierce
Ocena przepisu
- (4 /5)
- (8 Rating)
Składniki
- 4 średniej wielkości filety z dorsza
- sok z limonki
- mielona gałka muszkatołowa
- mielona trawa cytrynowa
- mąka pszenna
- bardzo drobnista bułka tarta
- 2 jajka
- olej do smażenia
- sól, pieprz cytrynowy
Instrukcje
- 1. Umyte filety z dorsza należy dokładnie osuszyć.
- 2. Osuszone filety, należy skropić sokiem z limonki, a następnie oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, gałką muszkatołową oraz trawą cytrynową.
- 3. Filety z dorsza odstawiamy teraz na ponad godzinę do lodówki.
- 4. Po wyciągnięciu ryby z lodówki panierujemy ją w mące, roztrzepanych jajkach z łyżeczką oleju a na koniec w bułce tartej.
- 5. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, a następnie wkładamy rybę, którą smażymy na złocisty kolor z obu stron. Gotową rybę, ściągając z patelni, możemy według uznania osuszyć przez chwile na papierowym ręczniku.
- 6. Usmażone filety z dorsza możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami oraz gotowanymi warzywami lub zasmażaną kiszoną kapustą.
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
8 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4 / 5)
Brak komentarzy.