3 porcje
Czas gotowania: 90-105 minut
Składniki
3 gicze jagnięce
4 cebule
1 łyżka papryki słodkiej
1 laska cynamonu
1 ząbek czosnku
1 mały pęczek świeżego tymianku
9-12 miękkich suszonych moreli
12 pomidorów koktajlowych
Do przybrania: miseczka cukinii
2-3 cukinie
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Mały pęczek świeżego tymianku
Przygotowanie
Umieścić tagine na dużym ogniu, skropić oliwą z oliwek.
Gicze jagnięce umieścić w misce i doprawić, nacierając solą, pieprzem i papryką, następnie przełożyć do tagine i obsmażyć z każdej strony.
Dodać ząbek czosnku, laski cynamonu i pęczek świeżego tymianku.
Cebule pokroić w ćwiartki i dodać do tagine.
Dodać pomidory koktajlowe i morele, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 90-105 minut.
15 minut przed końcem gotowania umieścić kokilkę na dużym ogniu, dodać trochę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną wpierw wzdłuż, a potem w 1cm kostkę cukinię.
Doprawić solą i pieprzem, dodać pęczek świeżego tymianku, przykryć i gotować na małym ogniu przez 7- 8 minut.
Cukinię podawać wraz z sokiem oraz tagine z giczy jagnięcej.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.