Z powodu ostatniego ocieplenia się klimatu postanowiłem upichcić coś ostrego. Przeglądając blogi kulinarne natrafiłem na Risotto z grillowaną cukinią i pomidorami. Pomysł tak bardzo mi się spodobał, że od razu postanowiłem wypróbować ten przepisy. Co prawda troszeczkę go zmodyfikowałem pod własne potrzeby ale wyszło naprawdę bardzo smaczne risotto. Dzięki nie dodawaniu do tej wersji sera potrawa jest lekka i idealna na ciepłe dni.

Risotto z grillowaną cukinią i pomidorami
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 200g ryżu arborio
- 1 cukinia
- 2 duże pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- 1 kostka warzywna
- masło
- sól
- pieprz
- tabasco
Instrukcje
- 1. Zaczynamy od zrobienia bulionu. Do pół litra ciepłej wody dodajemy 1 kostkę bulionu warzywnego. Po sporządzeniu tej mikstury nadszedł czas na przykrą czynność przez którą łzy same ciekną nam po policzkach a mianowicie na obieranie i krojenie cebuli. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną patelnię (na patelnie dodajemy troszkę masła). Gdy cebulka już powoli się smaży kroimy czosnek w paseczki i dodajemy na patelnię. Gdy cebula i czosnek się zrumienią dodajemy cały ryż i smażymy energicznie mieszając aż ryż stanie się bezbarwny co zajmie kilka chwil. Następnie do ryżu dodajemy dużą łyżkę masła i mieszamy. Teraz gdy masło się roztopiło nadszedł czas na gotowanie risotta w niewielkiej ilości bulionu tak by ryż uwolnił skrobię i stał się klejący. Systematycznie dolewamy bulion i mieszamy. Gdy ryż stanie się już miękki dodajemy obrane i pokrojone pomidory. Gdy pomidory rozpadną się i zabarwią nasze risotto na piękny czerwonawy kolor dodajemy grillowaną cukinię (może być smażona na patelni) oraz sól, pieprz i tabasco do smaku. Na sam koniec gotowania dodajemy świeżą, pokrojoną bazylię i mieszamy. Teraz można podać risotto „solo” lub z grillowaną cukinią i pomidorami.
- Rodzaj dania :Przepisy wegetariańskie
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Cukinia, Pomidory
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Frytkownica beztłuszczowa – Co to jest i jak działa Air Fryer?
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.