Kuchnia australijska
Trudno mieszkańcowi naszego kraju wyobrazić sobie bardziej egzotyczny zakątek świata, niż Australia. Pomimo tego, że została skolonizowana przez Europejczyków i europejska kultura miała dominujący wpływ na rozwój tego kraju, to elementy pochodzące od jej rdzennych mieszkańców są cały czas silnie odczuwalne, między innymi w lokalnej kuchni.
Kuchnia australijska – rys historyczny
Pomimo tego, że w chwili obecnej Australia należy do krajów o bardzo wysoko rozwiniętej cywilizacji, to jej historia jest stosunkowo krótka i burzliwa. Po raz pierwszy dotarto tam dopiero w XVI wieku, jednak nowy ląd nie wzbudził zbyt dużego zainteresowania ówczesnych Europejczyków. Dopiero pod koniec XVIII wieku James Cook na dobre zapoczątkował erę eksploracji tego ogromnego, ciekawego kontynentu. Przez długi czas na jej terenach znajdowały się kolonie karne dla więźniów z kontynentu europejskiego, przede wszystkim z Anglii. Ich obecność spowodowała, że to właśnie zwyczaje kulinarne tego kraju stały się bazą pod coś, co obecnie nazywamy kuchnią australijską. Niebagatelne znaczenie miały jeszcze dwie inne rzeczy. Po pierwsze Australia do tej pory jest niezwykle otwarta na przybyszów z innych stron świata. Oznacza to, że w jej kuchni mieszają się smaki nie tylko angielskie, ale też włoskie, greckie czy chińskie. Ta niezwykła, pozornie trudna do pogodzenia mozaika sprawia, że kosztując lokalnych potraw ma się wrażenie, że próbuje się kuchni świata w pigułce. Należy także pamiętać o tym, że jeszcze przed pojawieniem się na tamtych terenach Europejczyków jej ziemie były zamieszkane przez Aborygenów. Chociaż przybycie białego człowieka miało katastrofalny wpływ na ich kulturę, to jednak niektóre zwyczaje związane z gotowaniem udało się przemycić również do współczesnej kuchni.
Wpływy Aborygenów na australijską kuchnię
Aborygeni to lud niezwykle ciekawy, o którego przeszłości cały czas mamy jedynie mgliste pojęcie. Chociaż europejscy osadnicy nie respektowali ich praw oraz tępili ich tradycję, to w chwili obecnej nareszcie darzeni są należnym im szacunkiem. Widać to bardzo dobrze chociażby po tym, że turyści przybywający do Australii chcą przede wszystkim zapoznać się z ich zwyczajami, do których zalicza się także kuchnia. Biorąc pod uwagę sposób życia Aborygenów, bardzo łatwo domyśleć się jakie produkty dominowały w ich jadłospisie. Był to lud, który zdobywał pożywienie przede wszystkim dzięki zbieractwu i łowiectwu. Bazowali więc na korzeniach, ziołach, owocach. Mięso pozyskiwali, polując na żółwie, drobne ptactwo, a nawet na strusie emu. Wzbogacali swoją dietę o białko, spożywając larwy owadów. Cały czas, wykorzystując mądrość i doświadczenie Aborygenów, można skosztować między innymi serca palmowe, wyrobić olej z liści eukaliptusa lub nektar z kwiatów banksji. Gdyby nie oni, prawdopodobnie nigdy nie dowiedzielibyśmy się, jak smakuje stek ze strusia lub kangura.
Kuchnia australijska współcześnie
Dzisiejsza kuchnia australijska to bogactwo smaków i aromatów ze wszystkich stron świata. Dzięki temu, że przez całe wieki teren tego kontynentu był odizolowany, wykształciły się tam niezwykłe rośliny i zwierzęta, których nie można skosztować nigdzie indziej. Mimo tego chętnie przyjęto tam zwyczaje kulinarne imigrantów. Odwiedzając ten kraj, można więc przekonać się na własnej skórze, jak smakuje zmodyfikowana wersja kuchni japońskiej, wietnamskiej, amerykańskiej czy tej z basenu Morza Śródziemnego. Wzajemne przeplatanie się smaków zaowocowało wieloma niebanalnymi rozwiązaniami. Jadłospis rodem z Australii obfituje także w przyprawy takie, jak szafran, kardamon czy trawa cytrynowa. Jest więc bardzo aromatycznie, pikantne nuty są często łagodzone słodyczą przypraw, których w żadnym innym kraju nie połączylibyśmy razem. Pamiętać też trzeba o fakcie, iż Australia to wyspa. Nie ma więc problemu z dostępem do ryb i owoców morza. Ich miłośnicy mogą więc zasmakować w mięsie z rekinów, krabach czy słodkowodnej odmianie okonia australijskiego. Niezwykłe losy Australii w prosty sposób przełożyły się więc na jej dokonania na polu kulinarnym.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze