No może nie lepsza niż p. Ewy Wachowicz, ale równie dobra ;)))

Karpatka przepis – Lepsza niż Ewy Wachowicz
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (3.7 /5)
- (3 Rating)
Składniki
- opakowanie karpatki (ciasto, masa)
- 4 jajka
- 25 dag masła
- 250 ml wody
- 500 ml mleka
Instrukcje
- 1. Na początek przygotowujemy ciasto. W garnku gotujemy wodę wraz z 15 dag masła. Po zagotowaniu wsypujemy mieszankę do wypieku. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka i miksujemy na najwyższych obrotach. Dzielimy na dwie równe części. Przekładamy do wcześniej wysmarowanej blachy tłuszczem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ‚C i pieczemy 20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160 ‚C i jeszcze około 10 minut suszymy. Z druga częścią ciasta postępujemy tak samo. Robimy krem. Z przygotowanego mleka odlewamy szklankę i mieszamy w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawartość szklanki ciągle mieszając. Mieszamy bardzo dokładnie aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostudzenia. Krem dodajemy do wcześniej roztartego masła. Mikserem dokładnie mieszamy i przekładamy z ciastem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na podwieczorek
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
3 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3.7 / 5)
Brak komentarzy.