Granat zawiera estrogen i ma korzystny wpływ na kobiecy organizm w okresie menopauzy. Nasiona są głównym źródłem estrogenu. Skórka granatu jest również głównym źródłem tanin. Miąższ granatu z kolei zawiera mnóstwo glukozy i witamin. Aby otrzymać bardziej przejrzysty i słodszy sok, należy obrać owoc ze skórki.
Porada:
Granat składa się głównie z wody, glukozy i fruktozy, jest źródłem energii. Witamina B oraz niacyna wpływają korzystnie na zdolności poznawcze. Kiwi wraz ze skórką zapobiega nadciśnieniu oraz miażdżycy.
Granaty to owoce, które cenione są za swój egzotyczny i niepowtarzalny smak. Większość osób kupuje je właśnie ze względu na walory kulinarne i spożywa miąższ granatu z nieukrywaną przyjemnością. Jednak granaty są cenne także ze względu na swoje walory prozdrowotne i nie ma przeszkód by włączyć je do swojej diety w postaci niezwykle smacznych soków. Co daje nam sok z granatu?
Sok z granatu – właściwości
Granaty znane są od wieków – Chińczycy zapewniali, że spożywanie tych owoców zapewnia długie życie w dobrym zdrowiu. Grecy poszli o krok dalej i całą roślinę uważali za świętą – to samo dotyczyło Rzymian, gdzie granaty zarezerwowane były dla przedstawicieli wyższych sfer. Mówi się nawet, że rajski owoc z Biblii nie był wcale jabłkiem, ale właśnie granatem. Historia doceniła ten owoc i dzisiaj również powinien obdarzany być szacunkiem. Sok z granatu skutecznie zmniejsza wchłanianie tłuszczu przez układ pokarmowy. Może więc być to doskonały sposób na wspomożenie diety odchudzającej. To dobra wiadomość dla pań – panom z pewnością przypadnie do gustu fakt, że sok z granatów pomaga w likwidacji zaburzeń erekcji. W ich przypadku bardzo ważne jest też to, że sok z granatu zabezpiecza przed występowaniem raka prostaty. Te owoce cenione są również za zbawienny wpływ na pracę serca i regulację poziomu cholesterolu we krwi. Pijąc sok z granatu możemy także zapewnić swojej wątrobie i nerkom bardzo skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami i bakteriami. Przeciwutleniacze zawarte w napoju przyczynią się także do poprawienia urody i zatrzymania procesów starzenia.
Jak przygotować sok z granatu?
Do przygotowania soku z granatu trzeba wybrać dojrzałe owoce – poznać można je po tym, że posiadają błyszczącą i lekko popękaną skórkę w kolorze głębokiej czerwieni lub nawet fioletu. Nie można po prostu wrzucić granatu do wyciskarki – proces przygotowania jest nieco trudniejszy. Owoc przecinamy na pół, aby odsłonić miąższ złożony z czerwonych kuleczek z pestkami. Wydłubujemy go ze skórki łyżeczką i przekładamy do pojemnika. Taki surowiec nadaje się już w pełni do wyciskania – przepuszczamy go przez wyciskarkę i cieszymy się pięknie czerwonym sokiem z granatu. Sam sok jest pyszny sam w sobie, ale granat doskonale łączy się z innymi owocami a nawet warzywami. Idealne połączenie daje z cytrusami – sok z grejpfruta i pomarańcza z dodatkiem granatu to prawdziwy rarytas o niezwykłym kolorze. Świetnie sprawdzi się także w połączeniu z rabarbarem czy tradycyjną marchwią lub czerwonym burakiem.
„Wydłubujemy go ze skórki łyżeczką”.. autor wybaczy ale brzmi to tak jakby jechać dorożką po autostradzie.
Miąższ (pestki) najlepiej wydobyć odwracając przekrojoną połowę granata do wewnętrznej strony dłoni nad głębszą miską, a z zewnętrznej strony energicznie uderzać czymś cięższym. Ja używam z powodzeniem łyżki do nabierania gałek lodów. 20 sekund i po zawodach. Ot i cała filozofia. Eeech..