baner cook&love wejście do sklepu

Kuchnia japońska

  • Porcje : 1
  • Czas gotowania : 15 Min
  • Porcje : 4-6
  • Porcje: 4-6
  • Czas gotowania : 20 Min



Kuchnia japońska przepisy kulinarne

Intryguje swą odmiennością, jest też korzystna dla naszego zdrowia. Kuchnia japońska to dieta pełna warzyw, w której mięso ma marginalne znaczenie. Drób oraz ryby zajmują tu już ważniejsze miejsce, choć najczęściej wykorzystywane są produkty sojowe. Bazująca na warzywach i produktach sojowych, kuchnia japońska może nam pomóc w ochronie przed licznymi chorobami. Ta azjatycka dieta może okazać się skuteczną metodą w walce z rakiem, doskonale też wspiera nasze serce. Badania potwierdziły, że kuchnia ta zmniejsza ryzyko raka prostaty, z kolei kobietom zapewnia skuteczniejszą ochronę przed rakiem piersi. Soja, tak popularna w japońskiej tradycji kulinarnej, ma też korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną. Ryby oraz owoce morza to kolejny cenny składnik, dzięki któremu dieta ta ceniona jest na całym świecie. Japońskie specjały to bogate źródło kwasów omega-3 – tłuszczów, które mogą chronić nas przed licznymi chorobami i skutecznie wspierać naturalną odporność naszego organizmu. Zielona herbata, tak powszechna w kuchni japońskiej, to kolejny składnik zdrowej diety. Największą osobliwością są jednak wodorosty, które można uznać za wizytówkę diety Japończyków. Dzięki obecności takich witamin, jak witaminy z grupy B oraz witaminy C oraz E, są one ważnym elementem diety mającej chronić przed nowotworami. Z tego też względu po japońskie wodorosty sięgamy coraz chętniej, stosując je nie tylko do sushi, ale i innych przysmaków inspirowanych kuchnią Azji.