baner cook&love wejście do sklepu

Dynia




Ten niezwykły owoc może okazać się wspaniałym składnikiem zdrowej diety. Dynia zwyczajna ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie, a sięganie po nią może pomóc nam w ochronie przed wieloma chorobami. Jakimi właściwościami może nas zaskoczyć ta niezwykła roślina?
Pochodząca z Ameryki Południowej dynia zwyczajna to źródło wielu cennych witamin i minerałów. potas oraz witamina C są jej cennymi składnikami, równie ważny dla naszego zdrowia jest znajdujący się w dyni błonnik pokarmowy. Pozwala on chronić układ pokarmowy przed wieloma groźnymi chorobami i systematycznie oczyszczać go ze szkodliwych toksyn. Dynia jest też ceniona jako źródło beta karotenu, który ze względu na swą skuteczność w walce z wolnymi rodnikami doskonale chroni przed rozwojem komórek nowotworowych. Dieta, w której pojawia się dynia, może też zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z miażdżycą oraz dolegliwościami związanymi z sercem.
Jak korzystać z właściwości tego daru natury? Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrową dietą pojawiają się ciekawe przepisy, w których dynia zwyczajna zajmuje ważną rolę. Jej miąższ od dawna wykorzystywany jest w produkcji dżemów i marmolad, kawałki dyni mogą pojawić się też w owocowych sałatkach oraz w domowych wypiekach. Ozdobiony dynią placek będzie nie tylko smacznym posiłkiem dla całej rodziny, ale i deserem o wyjątkowej wartości odżywczej.