Marchewka
Marchewka przepisy kulinarne
Chrupiąca, smaczna i zdrowa marchew to warzywo, dzięki któremu nasza dieta staje się niezwykle wartościowa. W jaki sposób to warzywo wpływa na nasze zdrowie? Po jakie przepisy warto sięgać, by zapewnić sobie lepszą formę oraz doskonałe samopoczucie?
Marchew ceniona jest przede wszystkim ze względu na zawartość sporej ilości beta-karotenu. Jest to prowitamina A, która korzystnie wpływa na cały nasz organizm. Marchew to warzywo wyjątkowo ważne dla tych, którzy chcą pięknie wyglądać oraz dla tych, którzy chcą wspierać swój wzrok. Wiadomo też, że z wyjątkowych właściwości popularnej marchewki korzysta bardzo chętnie dieta antyrakowa. W walce z wolnymi rodnikami marchew radzi sobie doskonale, zatem w ramach profilaktyki warto po nią sięgać. Dieta z jej udziałem przyda się w szczególności tym, którzy palą lub palili kiedyś papierosy. Choć strat wywołanych przez nikotynę marchew nie zrekompensuje, może zapewnić dodatkowe wsparcie tym, których płuca zostały osłabione przez ten nałóg.
Popularne są przepisy na marchew z groszkiem, jednak obróbka termiczna sprawia, że to warzywo traci wiele swych korzystnych dla zdrowia właściwości. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest marchew surowa. Można ją chrupać lub tez wykorzystać jako składnik surówki. Tu na brak ciekawych receptur nie można narzekać. Znane są przecież przepisy na takie surówki, w których marchewka zajmuje najważniejsze miejsce. Są i takie receptury, w których jest ona tylko dodatkiem. Każdy z nas może też uruchomić wyobraźnię i przygotować surówkę z marchewki z takimi dodatkami, które lubi najbardziej.
Marchew to cenny składnik zdrowego menu. Sięgając po przepisy na dania z marchwią oraz sporządzając surówki z jej udziałem możemy zapewnić sobie doskonałą formę. Niepozorna marchew to wspaniałe warzywo, którego właściwości lecznicze każdy z nas powinien docenić i w porę wykorzystać dla własnego dobra.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze