Melon
Ten owoc trafił do Europy z dalekiej Azji, a jego pierwszymi miłośnikami byli dawni mieszkańcy Grecji i Rzymu. To dzięki nim melon stał się ważnym składnikiem europejskiej diety. Od XVI wieku na terenie Francji rozpoczęto jego uprawę, dzięki czemu dość szybko stał się on popularny na całym kontynencie. W Polsce od dawna cieszy się on dużą popularnością, a coraz ciekawsze przepisy podpowiadają, w jaki sposób każdy z nas może wykorzystać ten owoc w swej kuchni. Czy warto włączyć ten owoc do swej diety? W jaki sposób może być wykorzystany popularny melon?
Smaczne i aromatyczne owoce melona są cennym składnikiem pysznych sałatek owocowych. Niejeden przepis zaleca podawanie ich w wydrążonym melonie. Do takiego owocowego pucharka z powodzeniem można włączyć takie owoce, jak poziomki, kawałki gruszki czy maliny. Pasują też kawałki ananasa oraz plasterki bananów. Taka sałatka nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i na stole prezentuje się w wyjątkowo ciekawy sposób. Zielony melon jest też chętnie wykorzystany jako składnik licznych konfitur. Może się ten owoc stać jednocześnie cennym dodatkiem do zimnych mięs. Tu wykorzystywane są kostki melona zalane octem, które należy przyprawić w taki sam sposób, w jaki przyprawia się korniszony.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze