baner cook&love wejście do sklepu

Melon

  • Czas gotowania : 5 Min



Ten owoc trafił do Europy z dalekiej Azji, a jego pierwszymi miłośnikami byli dawni mieszkańcy Grecji i Rzymu. To dzięki nim melon stał się ważnym składnikiem europejskiej diety. Od XVI wieku na terenie Francji rozpoczęto jego uprawę, dzięki czemu dość szybko stał się on popularny na całym kontynencie. W Polsce od dawna cieszy się on dużą popularnością, a coraz ciekawsze przepisy podpowiadają, w jaki sposób każdy z nas może wykorzystać ten owoc w swej kuchni. Czy warto włączyć ten owoc do swej diety? W jaki sposób może być wykorzystany popularny melon?
Smaczne i aromatyczne owoce melona są cennym składnikiem pysznych sałatek owocowych. Niejeden przepis zaleca podawanie ich w wydrążonym melonie. Do takiego owocowego pucharka z powodzeniem można włączyć takie owoce, jak poziomki, kawałki gruszki czy maliny. Pasują też kawałki ananasa oraz plasterki bananów. Taka sałatka nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i na stole prezentuje się w wyjątkowo ciekawy sposób. Zielony melon jest też chętnie wykorzystany jako składnik licznych konfitur. Może się ten owoc stać jednocześnie cennym dodatkiem do zimnych mięs. Tu wykorzystywane są kostki melona zalane octem, które należy przyprawić w taki sam sposób, w jaki przyprawia się korniszony.