Jednym z klasycznych dań kuchni chińskiej jest kurczak Kung Pao. Skosztować można go przede wszystkim w prowincji Sichuan. Ciekawostką jest fakt, że w okresie Rewolucji Kulturalnej potrawę uznano jako niepoprawną politycznie. W efekcie nazwa dania zmieni się wówczas na szybko smażonego kurczaka. Zmiana ta utrzymała się aż do roku 1980, kiedy to miejsce miała tak zwana polityczna rehabilitacja.

Kurczak Kung Pao
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (4.2 /5)
- (5 Rating)
Składniki
- pól kilograma piersi z kurczaka;
- dwie łyżki wina ryżowego – jeśli nie możemy go dostać w sklepie, z powodzeniem możemy sięgnąć po klasyczne białe wino. Wykorzystać można również wermut;
- sos sojowy;
- ostra pasta chilli;
- mąka kukurydziana;
- olej sezamowy
- ocet ryżowy;
- brązowy cukier – można zastąpić białym, który jest sporo tańszy;
- szczypiorek;
- czosnek;
- puszka kasztanów wodnych;
- orzeszki ziemne;
- pieprz – najlepiej syszuański.
Instrukcje
- 1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od przyrządzenia marynaty. W naczyniu mieszamy wino, sos sojowy, olej sezamowy. Wszystkiego dajemy po jednej łyżce. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozmieszaną z odrobiną wody. Następnie pokrojoną na kawałki pierś z kurczaka wkładamy do naczynia i zalewamy marynatą tak, aby całe mięso było idealnie zakryte. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
- 2. Teraz przychodzi pora na sos. W misie mieszamy wino, sos sojowy, olej sezamowy, wszystkiego dając po łyżce. Dodajemy pozostałą część mąki kukurydzianej również rozmieszanej z odrobiną wody. Sos doprawiamy pieprzem, octem oraz odrobiną cukru. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, kasztany oraz orzeszki. Następnie sos podgrzewamy do momentu, aż uwolni swój niesamowity aromat.
- 3. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy do osiągnięcia miękkości. Dolewamy sos i gotujemy aż stanie się gęsty.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Drób, Papryka chilli
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
5 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(4.2 / 5)
Brak komentarzy.