baner cook&love wejście do sklepu
Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Jednym z klasycznych dań kuchni chińskiej jest kurczak Kung Pao. Skosztować można go przede wszystkim w prowincji Sichuan. Ciekawostką jest fakt, że w okresie Rewolucji Kulturalnej potrawę uznano jako niepoprawną politycznie. W efekcie nazwa dania zmieni się wówczas na szybko smażonego kurczaka. Zmiana ta utrzymała się aż do roku 1980, kiedy to miejsce miała tak zwana polityczna rehabilitacja.

Ocena przepisu

  • (4.2 /5)
  • (5 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...