Wiśnie
Mamy ogromne szczęście żyć w kraju, który może poszczycić się bogactwem różnorodnych warzyw i owoców. Sady wypełnione uginającymi się od owoców drzewami to częsty obrazek spotykany w niemal wszystkich rejonach Polski. Do jednych z najpopularniejszych owoców należą wiśnie, które są pyszne nie tylko jako samodzielny przysmak, ale także jako produkt na rozmaite przetwory.
Różne oblicza wiśni
Ogromna popularność i rozwój sadownictwa w Polsce sprawiły, że drzewka wiśniowe są częstym obrazkiem zdobiącym horyzont. Szczególnie pięknie prezentują się wiosną, kiedy obsypane są białym lub lekko różowym, cudownie pachnącym kwieciem. Trudno się więc dziwić, że jednym z chętnie wybieranych dla nich zastosowań jest funkcja ozdobna. Nawet dziko rosnące, często dużo drobniejsze odmiany tworzą niezapomniany widok. Jest to jednak przede wszystkim roślina uprawna, ceniona ze względu na bogactwo owoców, które daje, oraz niskie wymagania, jeżeli chodzi o warunki bytowania. Spośród ponad 60 występujących na świecie gatunków tej rośliny w Polsce znamy zarówno dwa, z czego dominujące znaczenie ma tak zwana trześnia, z której pochodzi niemal 100% spożywanych przez nas owoców. Często jest to jednak mieszanka powstała z połączenia z innymi drzewami owocowymi.
Walory smakowe i zdrowotne wiśni
Nie ma chyba człowieka, który nie znałby słodkiego, głębokiego, lekko cierpkiego smaku wiśni. Te aromatyczne owoce są jednym z symboli początku lata i sprawiają, że tylko czując ich zapach można przenieść się w świat dzieciństwa. Jednakże niezapomniany smak nie jest jedyną zaletą która przemawia za tym, aby sięgać po nie w sezonie jak najczęściej. Ten drobny owoc to prawdziwa kopanie witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Ponadto wraz z wiśniami dostarczamy do organizmu cenny fosfor, żelazo oraz sód. Jedząc je natychmiastowo przyspieszamy metabolizm, zmniejszamy także poziom cholesterolu. Owoc ma działanie detoksykujące, pod jego wpływem ciało przyspiesza usuwanie produktów przemiany materii oraz szkodliwych substancji. Ma także niebagatelny wpływ na gospodarkę kwasowo- hormonalną naszego organizmu, pomagając zachować mu właściwą równowagę. Co ważne, wiśnie hamują proces starzenia się, są naturalnym środkiem chroniącym nas przed groźnymi chorobami. Są pożywne, a przy tym niskokaloryczne, co czyni z nich sprzymierzeńca wszystkich osób, które starają się trzymać prawidłową dietę. Ponieważ, jak większość owoców, w ich skład wchodzi przede wszystkim woda, mają silne działanie moczopędne. Powoduje to, że zapobiegają powstawaniu obrzęków i zatrzymywaniu płynów w organizmie.
Smaczne przetwory z wiśni
Największa ilość wiśni dostępnych na rynku przypada na okres początku wakacji. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby cieszyć się ich smakiem także wtedy, kiedy za oknem hulają jesienne wiatry albo parapet jest zasypany grudniowym śniegiem. Wystarczy zaopatrzyć się w przetwory wykonane z tych owoców. Można je w prosty sposób zrobić samemu. Konieczne jest wybranie ładnych, zdrowych, świeżych sztuk. Przed przystąpieniem do pracy czeka nas żmudny proces drylowania, finalny produkt jest jednak wart zachodu. Z wiśni można przyrządzać wiele różnych typów przetworów, takich jak słodkie konfitury, aromatyczne soki do herbaty, lekkie dżemy czy całe wiśnie w naturalnym syropie. Sporo przepisów wyklucza użycie do produkcji cukru, co na pewno przypadnie do gustu osobom pilnującym zdrowej diety i unikającym zbędnych kalorii. Co bardzo ważne, podczas procesu przetwarzania wiśnie nie tracą nic ze swoich walorów smakowych. Pozostają także przyjemnie jędrne, soczyste, idealne do zaspokojenia swojego apetytu na coś słodkiego. Odpowiednio je przygotowując, nie pozbawia się tych owoców także ich cennych właściwości odżywczych, można więc w samym środku mroźnej zimy dostarczyć sobie porządnej porcji witamin i mikroelementów. Dobrze komponują się także z potrawami o wytrawnym smaku, w tym z wieloma rodzajami mięs. Wzbogacają ich smak i uszlachetniają nawet najprostszą kulinarną propozycję. Wiśnie są więc owocem uniwersalnym, o szerokiej gamie zastosowań.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze