Pasztet z suszonych grzybów
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (1 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 150g grzybów suszonych (prawdziwki, podgrzybki)
- 3 nieduże cebule
- 3 czerstwe bułki kajzerki
- 5 jajek
- 100g masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
- Szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- Sól
- Pieprz biały lub czarny
Instrukcje
- 1. Umyj grzyby, a następnie zalej je niewielką ilością koniecznie przegotowanej wody. Pozostaw na noc.
- 2. Następnego dnia, wyjmij z wody grzyby a w powstałym wywarze namocz bułki, które wcześniej obierz ze skórki.
- 3. Grzyby i cebulę drobno posiekaj. Roztop masło w rondlu i przesmaż na nim grzyby i cebulę.
- 4. Po przełożeniu usmażonej masy do miski, dodaj do niej połowę posiekanych orzechów, natkę pietruszki, koperek, same żółtka, śmietanę i dopraw pieprzem i solą. Masę dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z farszem.
- 5. Formę pasztetową natłuść i wysyp pozostałą połową orzechów. Przełóż do formy masę. Szczelnie owiń folią aluminiową i ustaw na garnku z bardzo gorącą wodą. W ten sposób danie piecz przez około godzinę. Pasztet jest rewelacyjny zarówno na gorąco, jak i na zimno.
- Rodzaj dania :Przepisy na przekąski
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Koper ogrodowy, Orzechy laskowe, Podgrzybki, Prawdziwki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(1 / 5)
Brak komentarzy.