Owoców pigwy nie znajdziemy na półkach sklepowych. Najczęściej spotykana jest na ogródkach, działkach, kwietnikach, gdyż jest to piękny krzew ozdobny. Wiosną kwitnie na różowo, a jesienią obficie owocuje. Owoce pigwy nie nadają się do spożycia prosto z krzaka, są kwaśne i bardzo twarde.
Jednak świetnie nadają się do przetworów, a w szczególności do wyrobu pysznych nalewek.

Przepis na nalewkę z owoców pigwy (pigwówka)
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Rating)
Składniki
- 1,5 kg owoców pigwy
- 1 l alkoholu 60%
- 0,8 kg cukru
Instrukcje
- 1. Owoce myjemy, usuwamy pestki i gniazda nasienne. Kroimy na „ósemki” i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy nastawiać nalewkę. Pokrojone owoce zalewamy alkoholem 60 % (w sklepach dostępny jest spirytus nalewkowy o mocy 60%). Pozostawiamy nastaw na około 3 tygodnie, pamiętając, aby co drugi dzień wstrząsnąć, by wydobyć jak najwięcej substancji aromatycznych. Po tym okresie zlewamy alkohol do osobnego naczynia, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem na 10 dni, wstrząsając, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
- 2. Następnie ponownie zalewamy nastaw alkoholem, który wcześniej zlaliśmy. W takiej postaci pozostawiamy jeszcze na 8 dni. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek, uważając, by nie dostały się do nich cząstki owoców. Nalewka najlepsza jest po min. 3 miesięcznym leżakowaniu.
- Rodzaj dania :Przepisy na drinki
- Składniki :Pigwa
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
0 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(0 / 5)
Brak komentarzy.