Przyprawy korzenne, kakao, miód, orzechy to moje ulubione dodatki do świątecznych wypieków. Z każdym razem staram się jednak poszukiwać nowych składników, które sprawią, że słodkości będą nie tylko pysznym, ale i wartościowym elementem bożonarodzeniowego menu.
Moim ostatnim odkryciem są bataty i surowe ziarna kakaowca.
Bataty (pataty, słodkie ziemniaki)
Słodkie ziemniaki zdobywają coraz większą popularność, dość często goszcząc na polskich stołach. I choć nie zastąpią tradycyjnych dań z ziemniaków, mogą stanowić całkiem ciekawe urozmaicenie w dotychczasowym menu. Nic dziwnego, są pyszne w każdej postaci. Warzywa te są bogate w składniki odżywcze tj. beta-karoten doskonały antyoksydant, który w towarzystwie tłuszczu, wywiera działanie przeciwzapalne, wzmacniając układ odpornościowy. Wysoka zawartość błonnika (7g błonnika w 100g), sprawia, że spożycie batatów w dużej mierze wpływa na metabolizm węglowodanów, utrzymując stały poziom energii oraz insuliny, a także usprawnia pracę układu pokarmowego.
Bataty są bardzo dobrym źródłem białka właściwego, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach. Nie bez znaczenia jest również zawartość NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w 80% – kwas linolowy i linolenowy).
Oprócz cennych witamin tj. witamina C, witaminy z grupy B (niacyna, B6, B5), witaminy E i K bardzo ważna jest znaczna kumulacja kwasu foliowego – odpowiedzialnego za prawidłowy przebieg procesów wzrostu i rozmnażania.
Jeśli nie próbowaliście jeszcze słodkich ziemniaków – gorąco zachęcam. Ciekawie wypadają zwłaszcza w postaci deserów (do których mam słabość:P).
Moje ulubione dwie wersje batatowych wypieków (które z powodzeniem sprawdzą się, jako odświętne, a zarazem zdrowe) słodkości to keks z batatów oraz batatowe brownie.
Keks ze słodkich ziemniaków z kawałkami kokosa i suszonym mango
Tu urzekło mnie wyjątkowe połączenie orzeźwiającej cytrynowej nuty z egzotycznym smakiem kokosa, mango i słodyczy batatów. Keks wybornie smakuje w połączeniu z delikatnym, gęstym jogurtem naturalnym doprawionym odrobiną miodu i skórki cytrynowej.
Składniki:
– 1 duży batat (upieczony i przetarty na puree),
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
– skórka starta z 2 cytryn i sok wyciśnięty z 1 1/2 cytryny,
– suszone kawałki mango i kokosa (wiórki kokosowe lub większe suszone kawałki kokosowego miąższu),
– 3 jajka,
– pół szklanki oleju kokosowego,
– 75 g mąki pełnoziarnistej,
– 100 g mąki kukurydzianej/ ryżowej,
– szczypta soli,
– trzy łyżki jogurtu naturalnego,
– łyżeczka miodu.
Do puree z batata dodajemy, jajka, cukier, olej i miksujemy sukcesywnie dodając mąkę. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę. Część skórki łączymy z sokiem, którym zalewamy suszone mango i kokos (moczymy kilka minut). Bakalie z sokiem i skórką, wlewamy następnie do wcześniej przyrządzonej mieszaniny. Do wysmarowanej tłuszczem blachy przelewamy masę, którą pieczemy 45-60 minut. Upieczone ciasto po wystudzeniu możemy polać polewą jogurtowo-miodową i posypać skórką cytrynową.
Lekkie i orzeźwiające ciasto. Warto spróbować:)
Brownie z batatów i surowego kakao
Jestem wielką fanką czekolady w każdym wydaniu. Tą wersją ciasta czekoladowego zachwyciłam się niedawno. Brownie z batatów jest niezwykle łatwe w przygotowaniu i myślę, że efekt końcowy powinien Was zadowolić:) Truflowa konsystencja, mięsista, wilgotna, w której przebija przyjemna dla podniebienia goryczka kakao. Flawonoidy – antyoksydanty tu „rządzą” (w raw cacao jest ich 14 x więcej niż w czerwonym winie;P)!
Składniki:
– puree z batatów (2 sztuki słodkich ziemniaków ok. 500g – upieczone i blendowane na jednolitą masę),
– 18 daktyli bez pestek,
– zmielone na mączkę migdały (3/4 kubka),
– 3 łyżki surowego kakao w proszku (superfood),
– 1/2 kubka mąki kukurydzianej (gryczanej),
– 3 łyżki miodu (Waszego ulubionego) lub syropu klonowego,
– szczypta soli
Puree z upieczonych batatów blendujemy na gładko z daktylami, miodem, zmielonymi migdałami, mąką, raw kakao i solą. Dość gęstą powstałą z połączenia wszystkich komponentów masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfannki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut (pod koniec pieczenia warto sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto nie jest jeszcze mokre).
Pozostawiamy ciasto do ostudzenia, po czym polewamy czekoladowo-kokosową polewą (2 łyżki oleju kokosowego łączymy z łyżką sproszkowanego, surowego kakao oraz 2 łyżkami miodu, podgrzewamy w rondelku do uzyskania dość gęstej konsystencji polewy). Efekt końcowy – pysznie zdrowy!
Raw cacao – surowe kakao w proszku
W recepturze przemycony został kolejny składnik, który mnie przekonał. To surowe ziarna kakaowca będące wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, chroniących przed efektami wszechobecnego stresu (wolnymi rodnikami), opóźniających procesy starzenia i zmniejszających stany zapalne w organizmie. Wysokie stężenie magnezu zawarte w nieprzetworzonych (zmielonych) ziarnach kakaowca wpływa ochronnie na serce, powodując lepszy przepływ krwi oraz dotlenienie i relaksację, elastyczność mięśni. Spora ilość siarki w surowych ziarnach kakaowca wspomaga ochronę i regenerację wątroby.
Można powiedzieć, że raw cacao to naturalny antydepresant:) pobudza sekrecję endorfin i serotoniny – hormonów szczęścia.
Dyniowo-marchewkowe babeczki korzenne
To moja ulubiona deserowa propozycja na świąteczny stół.
Skład:
– puree z pieczonej dyni (1 szklanka),
– tarta marchew (pół szklanki),
– 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej/ ryżowej/ gryczanej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki sody,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– szczypta mielonych goździków i kardamonu,
– szczypta soli,
– 3 łyżki tartej skórki pomarańczy,
– 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru,
– 1 łyżeczka mielonej babki płesznik (psyllium),
– orzechy laskowe, rodzynki
– 3 jajka,
– 3/4 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek,
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego.
Dynię pieczemy (20 min) blendujemy na gładkie puree. Dodajemy do niego startą marchew. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami, bakaliami. Jajka ucieramy z cukrem, wlewamy oliwę, a następnie puree z dyni. Mokre składniki łączymy ze słodkimi, szybko ucierając.
Mieszaninę przelewamy do foremek (ja użyłam silikonowych form Gingerman Pavoni ).
Może, któryś z podanych tu przepisów, zdecydujecie się zaserwować w te Święta?
Brak komentarzy.