baner cook&love wejście do sklepu

Lubczyk

  • Czas gotowania : 20 Min



Lubczyk przepisy kulinarne

Jest rośliną znaną od wieków, a jako naturalny lek cieszy się dużym uznaniem do dziś. Lubczyk to jednocześnie znana i ceniona przyprawa, dzięki której można przygotować wspaniałe dania. W ziołolecznictwie wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń tej rośliny. Sporządzony z niego odwar może być z powodzeniem stosowany w przypadku problemów z nerkami oraz przy problemach związanych z drogami moczowymi. Ziele lubczyku może stać się z kolei cennym dodatkiem do leczniczych kąpieli. Jako przyprawa doskonale sprawdza się zarówno korzeń lubczyku, jak i jego ziele. Lubczyk jest zazwyczaj stosowany jako dodatek do sosów oraz zup (znany jest nawet przepis na zupę – krem z tej rośliny), choć z tą przyprawą można się spotkać również w niektórych wypiekach. Świeże lub suszone liście są częstym dodatkiem do sałatek, pasują również do dań mięsnych oraz ryb. Lubczyk idealnie sprawdza się w przypadku tych osób, które cenią sobie smak masła ziołowego lub ziołowych twarożków. Warto pamiętać również o tym, że olejek lubczykowy jest cennym dodatkiem do niektórych likierów. Z lubczykiem można się spotkać także w niektórych mieszankach przyprawowych, a w szczególności w tak popularnych kostkach bulionowych.