Lubczyk
Lubczyk przepisy kulinarne
Jest rośliną znaną od wieków, a jako naturalny lek cieszy się dużym uznaniem do dziś. Lubczyk to jednocześnie znana i ceniona przyprawa, dzięki której można przygotować wspaniałe dania. W ziołolecznictwie wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń tej rośliny. Sporządzony z niego odwar może być z powodzeniem stosowany w przypadku problemów z nerkami oraz przy problemach związanych z drogami moczowymi. Ziele lubczyku może stać się z kolei cennym dodatkiem do leczniczych kąpieli. Jako przyprawa doskonale sprawdza się zarówno korzeń lubczyku, jak i jego ziele. Lubczyk jest zazwyczaj stosowany jako dodatek do sosów oraz zup (znany jest nawet przepis na zupę – krem z tej rośliny), choć z tą przyprawą można się spotkać również w niektórych wypiekach. Świeże lub suszone liście są częstym dodatkiem do sałatek, pasują również do dań mięsnych oraz ryb. Lubczyk idealnie sprawdza się w przypadku tych osób, które cenią sobie smak masła ziołowego lub ziołowych twarożków. Warto pamiętać również o tym, że olejek lubczykowy jest cennym dodatkiem do niektórych likierów. Z lubczykiem można się spotkać także w niektórych mieszankach przyprawowych, a w szczególności w tak popularnych kostkach bulionowych.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze