Tradycyjny sposób przygotowywania ziemniaków w Egipcie może być ciekawą odmianą na polskim stole.

Przepis na ziemniaki duszone w sosie pomidorowym
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 1/2 kg ziemniakow
- 3 srednie pomidory
- 1 duza cebule
- 3 zabki czosnku
- 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego
- 2 lyzki oleju lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Instrukcje
- 1. Sposob przygotowania jest bardzo prosty. Najpierw nalezy obrac, umyc i pokroic w niezbyt grube talarki ziemniaki. Nastepnie zmiksowac w mikserze pomidory, dodajac odrobine wody tak aby otrzymac gladki sos. Na patelni rozgrzac olej i zeszklic pokrojona w kostke cebule. Nastepnie nalezy dodac rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek oraz dolac sos. Ostatni etap to dodanie ziemniakow i dolanie wody zmieszanej z koncentratem pomidorowym. Wazne zeby ziemniaki byly przykryte sosem. Wszystko doprawic do smaku i dusic pod przykryciem az ziemniaki beda miekkie. Ta potrawa swietnie sprawdza sie z ryzem, moze byc nawet wzbogacona przez dodanie innych warzyw - pokrojonej w kostke marchwi, zielonego groszku czy cukinii.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Ziemniaki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3 / 5)
Brak komentarzy.