
Przepis na kabaczek faszerowany
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Rating)
Składniki
- 2 szt. dużego kabaczka
- 500 g mięsa mielonego
- 2 szt. średnich cebul
- 300 g pieczarek
- 1 szt. papryki czerwonej
- 1 szt. papryki zielonej
- 1 szt. marchwi
- 1 szt. korzenia pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt. kostki warzywnej
- 1 szt. jajka
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól i pieprz
- odrobina natki pietruszki
- odrobina lubczyku
- odrobina oleju
- odrobina masła
Instrukcje
- 1. Kabaczki myjemy, wycieramy i obieramy ze skórki; kroimy na pół (wzdłuż) i przy pomocy łyżeczki wydrążamy gąbczasty środek wraz z pestkami. Następnie lekko posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
- 2. W czasie gdy kabaczki są w lodówce przygotowujemy farsz. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy.
- 3. Na jednej patelni podsmażamy na odrobinie oleju i masła cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak zmięknie dodajemy mięso mielone i przyprawę do mięsa mielonego. Odstawiamy do ostygnięcia.
- 4. Na drugiej patelni podsmażamy na odrobinie oleju i masła pokrojone w drobną kostkę pieczarki, jak delikatnie się zarumienią dodajemy do nich papryki pokrojone w drobną kostkę, startą na grubych oczkach marchewkę i korzeń pietruszki, starty czosnek. Całość zalewamy odrobiną wody i wrzucamy kostkę warzywną oraz natkę pietruszki i lubczyk. Chwilę gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie przecedzamy przez sito (wywaru nie wylewamy). Odstawiamy do ostygnięcia.
- 5. W dużej misce mieszamy oba farsze (mięso i warzywa) dodajemy surowe jajko.
- 6. Kabaczki wyciągamy z lodówki, wylewamy z nich powstały sok i nakładamy do środka przygotowany farsz mięsno-warzywny.
- 7. Przygotowane kabaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy delikatnie sosem powstałym z duszonych warzyw. Zamykamy i pieczemy około 1 godziny w 180°C.
- 8. Od czasu do czasu sprawdzamy i obracamy kabaczki. Smacznego :)
- Rodzaj dania :Przepisy na dania mięsne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na obiad
- Składniki :Kabaczek, Lubczyk, Pieczarki
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.