baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na biszkopt a la Somlo

Węgierska kuchnia słynie z gulaszu, lecza czy paprykarza. Mało kto jednak słyszał o naprawdę znakomitych węgierskich deserach. Moją propozycją jest biszkopt a la Somlo, do którego zrobienia potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 170 g mąki tortowej, 165 g cukru drobnego, 8 żółtek, 8 białek, 23 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 35 g zmielonych orzechów włoskich; na krem waniliowy – 510 ml mleka, 105 g cukru, 2 czubate łyżki mąki, 11 g żelatyny, 1 laska wanilii, 4 żółtka; na syrop – 210 g cukru drobnego, 305 ml wody, 140 ml rumu, 1 duża cytryna, z której należy zetrzeć skórkę; na sos czekoladowy – 110 g czekolady mlecznej (najlepiej milka), 105 ml wody, 40 ml rumu; na dodatki – 90 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g rodzynków sułtańskich, 90 ml rumu, 3, 5 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 315 ml bitej śmietany, 4, 5 łyżki dżemu morelowego.

Opis pracy: na początek należy 75 g rodzynków sułtańskich namoczyć w 90 ml rumu na całą dobę przed pieczeniem. Następnie aby zrobić ciasto na początek należy żółtka utrzeć z cukrem drobnym a osobno w drugiej misce białka należy ubić na sztywną pianę. Teraz do utartych żółtek dodajemy połowę mąki oraz połowę piany powstałej z białek, całość mieszamy i dajemy pozostałą część mąki i piany. Powstałe ciasto dzielimy teraz na 3 części. Jedną część należy wymieszać z kakao, kolejną z mielonymi orzechami i ostatnią pozostawiamy bez dodatków. Teraz te 3 części ciasta należy przelać do formy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (między 150-170 stopni temperatury). Długość pieczenia tego ciasta biszkoptowego powinna wynieść między 17- 27 minut. W między czasie należy przygotować krem. Na początek należy w rondlu zagotować mleko z wanilią, a następnie w misce utrzeć żółtka z cukrem, do których dodajemy stopniowo mąkę. Do wymieszanych składników należy teraz wlać wcześniej zagotowane i wrzące mleko. Powstały krem należy teraz przelać do garnka i gotować na małym ogniu do czasu jego zgęstnienia. Kiedy krem nam zgęstnieje należy teraz do niego dodać żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce ciepłej wody. Dalej zabierając się za przygotowanie syropu, na początek powinniśmy cukier zagotować z wodą i startą skórką cytrynową. Całość należy teraz ostudzić i wlać rum. Teraz bardzo szybko robimy sos czekoladowy: na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę w wodzie a następnie powstały sos wystudzamy i dodajemy do niego rum. Z upieczonych 3 częściowych biszkoptów, które układamy na głębokim półmisku, należy najpierw biszkopt orzechowy namoczyć syropem, posypać go 1/3 posiekanych orzechów i 1/3 rodzynków namoczonych wcześniej w rumie smarujemy go 1/3 kremu waniliowego. Teraz na wszystko kładziemy biszkopt kakaowy i kładziemy po kolei te same składniki jak na biszkopt orzechowy i kładziemy na koniec na niego biszkopt bez dodatków, który najpierw polewamy syropem, następnie smarujemy go dżemem morelowym, posypujemy pozostałymi orzechami i rodzynkami oraz smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch kremu sypiemy teraz cienką warstwę kakao. Gotowy węgierski biszkopt wstawiamy teraz do lodówki. Kiedy biszkopt będzie gotowy do podania i wyciągniemy go z lodówki, należy ciasto pokroić na małe sześciany na talerzyku. Na wierzch pokrojonego ciasta należy nałożyć bitą śmietanę, którą przyozdabiamy wcześniej zrobionym sosem czekoladowym.

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...