baner cook&love wejście do sklepu

Rukola

  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min
  • Porcje : 4
  • Porcje: 4
  • Czas gotowania : 45 Min



Rukola, albo inaczej rukiew siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się przyjemnym pikantnym, wyrazistym smakiem. Jest wspaniałą bazą pod sałatki, dzięki swej charakterystycznej ostrej nucie, świetnie sprawdza się w połączeniu ze słodkimi, lub bardzo delikatnymi w smaku dodatkami, np. z truskawkami, brzoskwinią, czy też mozzarellą. Pomijając sałatkę, najprostszym zastosowaniem, będzie położenie jej na kanapkę. Pasuje do każdej wędliny czy sera, można też zestawić ją po prostu z plastrem pomidora. Rukolę, warto wprowadzić ją do codziennej diety, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też na zawartość minerałów i witamin. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A i C, magnezu, wapnia i potasu. Jako warzywo niskokaloryczne i wyjątkowo odżywcze, polecane jest osobą będącym na diecie odchudzającej, czy oczyszczającej, pomaga bowiem przy pozbywaniu się złogów toksyn z organizmu. Rukola ma wiele zalet, więc warto zaprzyjaźnić się z jej ciekawym smakiem, i zacząć przyrządzać ją częściej, za co wdzięczne będą zarówno kubki smakowe, jak i wzmocniony organizm.