Rukola
Rukola, albo inaczej rukiew siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych. Charakteryzuje się przyjemnym pikantnym, wyrazistym smakiem. Jest wspaniałą bazą pod sałatki, dzięki swej charakterystycznej ostrej nucie, świetnie sprawdza się w połączeniu ze słodkimi, lub bardzo delikatnymi w smaku dodatkami, np. z truskawkami, brzoskwinią, czy też mozzarellą. Pomijając sałatkę, najprostszym zastosowaniem, będzie położenie jej na kanapkę. Pasuje do każdej wędliny czy sera, można też zestawić ją po prostu z plastrem pomidora. Rukolę, warto wprowadzić ją do codziennej diety, nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale też na zawartość minerałów i witamin. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A i C, magnezu, wapnia i potasu. Jako warzywo niskokaloryczne i wyjątkowo odżywcze, polecane jest osobą będącym na diecie odchudzającej, czy oczyszczającej, pomaga bowiem przy pozbywaniu się złogów toksyn z organizmu. Rukola ma wiele zalet, więc warto zaprzyjaźnić się z jej ciekawym smakiem, i zacząć przyrządzać ją częściej, za co wdzięczne będą zarówno kubki smakowe, jak i wzmocniony organizm.
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze