Truskawki
Nareszcie są… Błyszczące, czerwone, smakowite. Polskie truskawki. Ozdoba naszych stołów i rozkosz dla naszego podniebienia. Czekaliśmy na nie cały rok…
Truskawki to chyba najbardziej wyczekiwane owoce sezonowe w naszym kraju. Smakują prawie wszystkim. Lubimy je jeść na surowo – prosto z koszyczka, przyrządzamy z nich pyszne soki i koktajle, gotujemy kompoty, smażymy powidła, zamrażamy, aby przypomnieć sobie ich smak zimą. I słusznie. Bo te smaczne owoce to także cenny produkt odżywczy dla naszego organizmu.
Truskawki są bogatym źródłem witaminy C. Pod tym względem przewyższają nawet cytryny i inne owoce cytrusowe. Zawierają też zestaw witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Są prawdziwą skarbnicą niezbędnych dla zdrowia minerałów, przede wszystkim potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Wspomagają układ nerwowy i kostny, ułatwiają wchłanianie żelaza. Poprawiają nastrój, są zalecane przy artretyzmie, anemii czy osłabieniu organizmu.
Truskawki pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi, a nawet poziomu cholesterolu, gdyż wywierają pozytywny wpływ na gospodarkę tłuszczową. Mają sporo wody i błonnika, zatem działają moczopędnie, oczyszczająco i przyspieszają przemianę materii. Ponadto posiadają w swoim składzie substancje bakteriobójcze oraz kwas elagowy, który jest przeciwutleniaczem i wiąże nadmiar wolnych rodników w organizmie, a to z kolei zapobiega nowotworom.
I jeszcze jedna dobra wiadomość, zwłaszcza dla osób odchudzających się – 100g tych pysznych owoców to tylko 28 kcal. Cieszmy się więc truskawkami i jedzmy do woli, póki są. Na następne trzeba będzie czekać cały długi rok…
Truskawki przepisy kulinarne:
Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Ostatnie komentarze