Składniki:
– 0,5 kg mielonego mięsa (z łopatki wieprzowej i wołowiny)
– puszka pomidorów (400g)
– 300g makaronu Penne (rurki)
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– 50 ml oliwy z oliwek
– łyżka przecieru pomidorowego
– sól, pieprz
– oregano, bazylia
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wlewamy na rozgrzaną patelnię.Wrzucamy cebule posiekaną w drobną
kosteczkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.Mieszamy.
Dodajemy mięso. Aby sos miał ładna konsystencję należy widelcem rozdrobnić mięso i
dokładnie wymieszać. Około 10 min na lekkim ogniu podsmażyć.Wlać pomidory.Dusić
tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Po tym czasie przecier pomidorowy wymieszać z 1/4
szklanki wody. Wlać na patelnie dla podkreślenia mocniejszego smaku i jeszcze przez
około 20 min dusić na lekkim ogniu.
DSC7454
W międzyczasie ugotować makaron.Pamiętajmy że średnio na 100 g makaronu
przeznaczamy 1 litr wody.Aby się nie posklejał wlejmy odrobinę oleju do wody.
Gotować 10 min aby był al dente, 13 min żeby był miękki.
Można podawać posypując odrobiną parmezanu.
Kiedy dodać przyprawy i w jakich ilościach?