Placki można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Przepis na placki z cukinii
- Poziom trudności Łatwe przepisy kulinarne
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- 3 średnie cukinie (obrane ze skórki z wydrążonym środkiem)
- 2 jajka
- 15 dkg bułki tartej
- 10 dkg startego zółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- odrobina natki pietruszki
- szczypta papryki słodkiej
- olej
Instrukcje
- 1. Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić na pół i wydrążyć za pomocą łyżeczki gąbczasty środek z pestkami. Przygotowane cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut, tak aby puściły sok.
- 2. Posiekać natkę pietruszki; zetrzeć ser na grubych oczkach; cebulę umyć, wytrzeć, obrać i pokroić w kostkę, po czym delikatnie podsmażyć na małej ilości oleju.
- 3. Cukinię odcisnąć, dodać roztrzepane jajka, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, starty lub drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażoną cebulę, bułkę tartą i paprykę mieloną.
- 4. Wszytko razem dokładnie wymieszać.
- 5. Z przygotowanej masy formować placki lub nakładać za pomocą łyżki bezpośrednio na patelnię.
- 6. Smażyć na oleju na złoty kolor.
- Rodzaj dania :Przepisy na dania warzywne
- Rodzaj przepisu :Przepisy na kolację
- Składniki :Cukinia
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.