Przepis na szczodraki – rogale z grzybami
- Poziom trudności Średni
Ocena przepisu
- (3 /5)
- (2 Rating)
Składniki
- Ciasto: • 2 jajka do ciasta + 1 jedno jajko do smarowania rogali na blasze • 0, 5kg mąki pszennej • 50g masła • Szklanka mleka • Łyżeczka soli • Pół łyżeczki białego cukru • 30g drożdży
- Farsz: • Szklanka orzechów laskowych posiekanych • 110g suszonych grzybów • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • Nieduża cebula • Łyżka masła • 1 jajko • Szczypta tymianku suszonego • Sól • Pół łyżeczki pieprzu czarnego
Instrukcje
- 1. Ciasto: 1. Drożdże utrzyj z łyżką letniego mleka, łyżeczką mąki oraz cukrem. Pozostaw w ciepłym miejscu. 2. Do przygotowanej miski przesiej mąkę, dodaj jajka i mleko. Wyrób ciasto a na koniec dodaj do niego drożdżowy zaczyn. Ciasto wyrabiaj przez 15 minut, czyli do czasu, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki. Gdy nasze ciasto stanie się gładkie i lśniące, wlej masło uprzednio stopione i jeszcze przez kilka minut wyrabiaj je. 3. Na koniec miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz: 1. Umyte grzyby, mocz przez całą noc w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Kolejnego dnia, grzyby drobno posiekaj i ugotuj. 2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Do cebuli dodaj grzyby, pieprz i sól a następnie podduś. Przestudź masę. 3. Upraż na patelni posiekane orzechy laskowe. Do przestudzonej masy dołóż uprażone orzechy i natkę pietruszki. Dodaj tymianek i wbij jajko. Wyrób delikatnie farsz. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.
- 2. Kiedy masz już farsz i ciasto, możesz rozpocząć właściwe prace: 1. Z wyrośniętego już ciasta odkrawaj kawałki ciasta. Każdy kawałek rozpłaszcz dłońmi i nadziej farszem. Pamiętaj, aby dokładnie ciasto skleić. 2. Gotowe szczodraki ułóż na blasze posmarowanej masłem i poczekaj chwilę, aż podrosną. 3. Posmaruj wszystkie rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz, aż dostaną złoty kolor.
- Rodzaj dania :Przepisy na ciasta
- Rodzaj przepisu :Przepisy na Boże Narodzenie, Przepisy na kolację
- Składniki :Orzechy laskowe
Autor przepisu
Anna Werelich
Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...
Zobacz więcej przepisów tego autora...Blog Kulinarny na Facebooku
Najnowsze artykuły
- Domowe sposoby na oczyszczanie wątroby
- Jak podnieść odporność? Złote mleko czyli eliksir z rumianku i kurkumy!
- Kumkwat – słoneczne wspomnienie lata
- Nadczynność i Niedoczynność Tarczycy, Choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa – Objawy, Dieta, Leczenie, Badania – Kompendium Wiedzy!
- Alternatywa dla plastikowych butelek PET i nieporęcznych bidonów? Poznaj hit – antybutelkę!
Sprawdź jak poprawić jakość powietrza!
Poradnik kuchenny
Ostatnie przepisy kulinarne
-
Tadżin z warzyw
Specjał kuchni marokańskiej. Garnki tagine dostępne są w naszym sklepie....
Autor przepisu Anna Werelich | -
Oczyszczający sok z buraka
Mieszanka buraków, imbiru, cytryny i jabłka pozytywnie wpływa na oczyszczanie...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Jaglanka z czerwoną soczewicą i wędzoną papryką
Pożywny, sycący pomysł na zupę krem z kaszy jaglanej i...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „marchewkowe oczyszczanie”
Idealny sok na wzmocnie funkcji immunologicznych organizmu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne,...
Autor przepisu Anna Werelich | -
Sok „Zielony eliksir młodości”
Sok na bazie szpinaku, kiwi, geranium, cytryny, gruszki i imbiru....
Autor przepisu Anna Werelich |
- Ostatnie
- Popularne
- Losowe
Oceń ten przepis
2 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(3 / 5)
Brak komentarzy.