Składniki:
– paczka ciasta francuskiego
– 25 dag świeżych truskawek
– 250 ml śmietany 30%
– łyżeczka cukru waniliowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– laska wanilii
– skórka z pomarańczy
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy z rolki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciasto się ładnie zarumieniło, posypujemy całość cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-14 min i pieczemy w temperaturze 220′C. Trzeba być czujnym żeby za bardzo nie przypalić ciasta, wystarczą nawet 2 min żeby całość zepsuć. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
W między czasie bierzemy się za zrobienie masy. Mikserem ubijamy śmietanę, powoli dodając cukier waniliowy, cukier puder cały czas delikatnie mieszając. Dla lepszej sztywności warto dodać śmietan-fix. Kiedy masa będzie już pulchna i ubita dodajemy skórkę z tartej jednej pomarańczy oraz wanilie. Laskę waniliową rozcinamy wzdłuż i nożem ścieramy warstwę ziaren. Delikatnie mieszamy tym razem już łyżką aby za bardzo piany nie ubić. Kiedy przesadzimy możemy otrzymać masło 🙂
Kiedy wszystko mamy już gotowe wedle uznania dekorujemy ciasto. Warto przed dekoracją, pokroić na mniejsze kawałki.
Oceń ten przepis
1 Osoba/Osób oceniło ten przepis.
Średnia ocena
(5 / 5)
Brak komentarzy.