baner cook&love wejście do sklepu

Przepis na truskawki z kremem na francuskim spodzie

Składniki:

– paczka ciasta francuskiego
– 25 dag świeżych truskawek
– 250 ml śmietany 30%
– łyżeczka cukru waniliowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– laska wanilii
– skórka z pomarańczy

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy z rolki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciasto się ładnie zarumieniło, posypujemy całość cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 12-14 min i pieczemy w temperaturze 220′C. Trzeba być czujnym żeby za bardzo nie przypalić ciasta, wystarczą nawet 2 min żeby całość zepsuć. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.

W między czasie bierzemy się za zrobienie masy. Mikserem ubijamy śmietanę, powoli dodając cukier waniliowy, cukier puder cały czas delikatnie mieszając. Dla lepszej sztywności warto dodać śmietan-fix. Kiedy masa będzie już pulchna i ubita dodajemy skórkę z tartej jednej pomarańczy oraz wanilie. Laskę waniliową rozcinamy wzdłuż i nożem ścieramy warstwę ziaren. Delikatnie mieszamy tym razem już łyżką aby za bardzo piany nie ubić. Kiedy przesadzimy możemy otrzymać masło 🙂

Kiedy wszystko mamy już gotowe wedle uznania dekorujemy ciasto. Warto przed dekoracją, pokroić na mniejsze kawałki.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Rating)

Autor przepisu

Anna Werelich

Kocham jeść:))) Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wartościowe jedzenie sprawia, że czuję się lepszym, sprawniejszym, tryskającym energią człowiekiem! Nie wyobrażam sobie życia bez aktywności. Biegam, ćwiczę jogę i fitness, podróżuję. Jako biolog ( ...