Cebula ma silny, ostry smak, dlatego też ciężko jest pić czysty sok z cebuli. Zmiksuj ją z owocami, mlekiem sojowym lub wodą. Sok z cebuli zwiększa apetyt i poprawia trawienie.
Porada:
Cebula zawiera allicynę, która poprawia przemianę materii i obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziała wylewom, zawałowi mięśnia sercowego i miażdżycy. Sok z cebuli to świetny sposób na witalność.
Chętnie sięgamy po nią w czasie gotowania, a jako zdrowa przyprawa cieszy się ona powszechnym uznaniem. Cebula jest bez wątpienia ważnym składnikiem zdrowej diety, a sięganie po nią przynieść może wiele korzyści. Znana i ceniona już przed wiekami, odgrywa ważną rolę w naszej kuchni. Dlaczego cebula cieszy się taką popularnością? Powodów jest wiele. Ze względu na swój smak pojawia się ona w wielu daniach, a przepisy w których pojawia się właśnie cebula mogą zaskoczyć swym bogactwem i różnorodnością. Jest to bardzo zdrowy składnik diety. Dlaczego? Bo cebula to znany pogromca bakterii, który doskonale wspiera odporność naszego organizmu. Cebula to przede wszystkim doskonałe źródło witamin. Znajdziemy w niej takie witaminy, jak A, B oraz C. Dodatkowo na wysoką wartość odżywczą cebuli wpływają znajdujące się w niej minerały. Zawartość wapnia oraz krzemu to jej podstawowa zaleta. Równie ważne są takie składniki, jak siarka oraz potas. To właśnie dzięki nim cebula tak doskonale radzi sobie z licznymi infekcjami i groźnymi dla naszego zdrowia toksynami. Najzdrowsza jest surowa cebula. Ta smażona traci wiele swych właściwości, a dodatkowo jest znacznie gorzej trawiona przez organizm. Warto zatem, nie zważając na jej zapach, sięgać po cebulę surową i w pełni korzystać z jej niezwykłych właściwości. Nasze zdrowie z pewnością na tym skorzysta.